Ažuriranje podataka katastra i zemljišne knjige o nekretninama

 

OBAVJEŠTENJE ZA GRAĐANE

Obavještavamo građane Zenice da je u toku implementacija projekta ažuriranja podataka katastra i zemljišne knjige o nekretninama na području Federacije Bosne i Hercegovine.

Pozivamo vlasnike ili korisnike  stanova, poslovnih prostora, garaža (etažne jedinice),  na području katastarske općine Zenica II, u zgradama kolektivnog stanovanja izgrađenim prije 1992. godine koji su  privatno vlasništvo nad tim etažnim jedinicama  stekli kupnjom, kao i ostale vlasnike etažnih jedinica koji iz bilo kojeg razloga nisu izvršili upis prava vlasništva na takvim etažnim jedinicama u knjigu položenih ugovora da se uključe u proces evidentiranja navedenih etažnih jedinica u  svrhu njihovog upisa u katastar i zemljišne knjige. 
   
U narednom periodu ovlaštena lica kompanija "Geodet" d.o.o. Sarajevo i BNpro d.o.o. Sarajevo, u suradnji sa Službom za urbanizam, imovinsko-pravne, geodetske poslove i katastar nekretnina, vršit će evidentiranje  etažnih jedinica u naseljima koje podliježu harmonizaciji katastarske općine Zenica II : Centar grada, Kineski zid, Mokušnice, Jalija, Odmut, Londža,Travnička cesta.
U slučaju da na vratima vaše etažne jedinice zateknete pismeni poziv za uključivanje u proces evidentiranja, pozivamo vas da poštujete rokove navedene u tom pozivu. Ukoliko se pak ne odazovete ovom pozivu, podaci o etažnoj jedinici će se upisati na temelju raspoložive dokumentacije, a u slučaju potrebe za ispravkom tih podataka, troškove ispravka snosit ćete lično, kao što je gore navedeno.

Istovremeno Vas obavještavamo da je upis vaše etažne jedinice u katastar i zemljišne knjige pretpostavka za upis prava vlasništva na istoj u zemljišne knjige Općinskog suda u Zenici, koje ćete moći ostvariti u postupku uspostave zemljišne knjige koji će uslijediti po završetku aktivnosti na evidentiranju etažnih jedinica. Upisom prava vlasništva u zemljišne knjige postižete sigurnost svoga vlasništva. 

Sve dodatne informacije u vezi s ovim postupkom možete dobiti kod kompanije ovlaštene za evidentiranje etažnih jedinica, pozivom na telefon broj: 033 973193 (GEODET doo Sarajevo) i 033 261 555 (BNpro doo Sarajevo).

Pozivamo vlasnike ili korisnike etažnih jedinica da se uključe u realizaciju ovog projekta, te da službenim licima pruže tražene podatke, s obzirom da će se bez njihovih dodatnih troškova kod nadležnog organa uspostaviti nova, pouzdanija vlasnička evidencija o etažnim jedinicama.
                    
Molimo građane za saradnju i razumijevanje radi što efikasnije realizacije projekta.

Služba za urbanizam, imovinsko-pravne, geodetske poslove i katastar nekretnina Grada Zenica