Saopćenje za javnost povodom odgovora Kantonalnog tužilaštva Zeničko - dobojskog kantona u vezi s podnesenom krivičnom prijavom protiv gradonačelnika Fuada Kasumovića

 

Propao još jedan pokušaj SDA Zenica da opstruiše rad gradonačelnika

Ovih dana propao je još jedan u nizu pokušaja SDA Zenica da blokira funkcionisanje Gradske uprave Zenica na čelu sa gradonačelnikom, gdinom Fuadom Kasumovićem. Nakon što im nije uspjelo da amandmanima sruše budžet, kojeg je gradonačelnik kasnije proglasio na legalan i zakonit način, SDA Zenica je s ciljem opterećenja situacije u Gradu, Kantonalnom tužilaštvu Zeničko – dobojskog kantona podigla krivičnu prijavu protiv gradonačelnika Zenice.

Tužilaštvo ZDK je 09. juna 2017. godinu donijelo Naredbu o neprovođenju istrage protiv gradonačelnika Zenice jer je utvrđeno kako nema osnova sumnje da je gdin Kasumović proglašavanjem Budžeta Grada Zenica za 2017. godinu,počinio krivično djelo "Zloupotreba položaja ili ovlašćenja" iz člana 383. stav 1. Krivičnog zakona FBiH.

"Usvajanjem budžeta spriječio sam blokadu funkcionisanja grada koju su namjeravali izvršiti SDA Zenica i koalicioni partneri. Tvrdnje kočničara napretka u Zenici da sam prekršio Zakon o principima lokalne samouprave, Zakon o budžetima ili StatutGrada, pokazale su se još jednom njihovom podvalom građanima Zenice koju su osiromašili u svakom pogledu. Nakon proglašenja budžeta, govorili su da provodim tiraniju, autokratiju, fudokratiju i šta sve još nisu izmišljali. Međutim, zaboravili su da o svakom od nas govore njegova djela, a u njihovom slučaju to su nedjela", kaže Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice.

Građani Zenice trebaju znati, da su oni koji su im pokušali uskratiti pravo na kvalitetnu vodu tako što su mjesecima opstruisali realizaciju projekta regionalnog vodovoda "Plava voda", koji štite kladioničare zbog ličnih interesa, spremni na sve. Njima nije dovoljna ni Odluka Tužilaštva ZDK,pa predsjednik SDA i premijer ZDK Miralem Galijašević, nakon sramne apelacije Ustavnom sudu FBiH za ocjenu ustavnosti Odluke Gradskog vijeća Zenica o Izmjeni odluke o komunalnim taksama, sada pred istom institucijom pokušava osporiti i budžet Grada Zenice.Uprkos svim opstrukcijama,Gradska uprava i gradonačelnik Zenice, gdin Fuad Kasumović ostaju otvoreni za sve ljude i odlučni da Zenicu učine mjestom ugodnog življenja za sve njene građane.

Prilozi:

Upit novinara BHRT-a Haruna Bošnjaka (ovdje)

Video https://youtu.be/bXCv25hQE7M