Dobro došli na oficijelnu stranicu Grada Zenica

Vijesti

Naslovna slika

Predstavnici KfW-a te Švicarske ambasade i SECO-a u radnoj posjeti Gradskoj upravi

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović sa svojim saradnicima i rukovodstvom JP "Vodovod i kanalizacija" d.o.o. Zenica, srdačno je primio predstavnike Njemačke razvojne banke (KfW) te Švicarske ambasade i SECO-a u još jednoj u nizu radnih posjeta.

Delegaciju Njemačke razvojne banke (KfW) predvodio je gospodin Stephan Raabe, voditelj projekta, dok je u ime Švicarske ambasade i SECO-a radnom susretu prisustvovao gospodin Boško Kenjić. Na radnom sastanku razmatrana je dinamika razvoja projekta, prezentirane su dosadašnje aktivnosti te su identificirani određeni izazovi.

Gradonačelnik Kasumović istakao je važnost ovog projekta za grad Zenicu rekavši: "Ovo su redovni radni sastanci koje održavamo radi praćenja dinamike realizacije ovog za grad Zenicu veoma značajnog poduhvata. Zahvalan sam predstavnicima KfW-a i SECO-a na njihovoj kontinuiranoj posvećenosti i pažnji koju pružaju našem zajedničkom projektu."

Ovaj projekat se sastoji od dvije komponente: izgradnje sistema kolektora i izgradnje mehaničko-biološkog postrojenja za tretman otpadnih voda.

"Želimo da ovim projektom na higijenski i ekološki prihvatljiv način vršimo prikupljanje i transport gradskih otpadnih voda, a potom i odgovarajući tretman u budućem postrojenju za tretman otpadnih voda. Time ćemo značajno poboljšati kvalitet života naših građana", naglasio je gradonačelnik Kasumović.

Uspješnom realizacijom ovog projekta poboljšaće se kvalitet života građana Zenice, kao i kvalitet vode rijeke Bosne nizvodno od grada. Dodatni benefit ovog projekta je obaveza najvećih industrijskih zagađivača (Mittal i RMU Zenica) da na odgovarajući način tretiraju svoje otpadne vode prije ispuštanja u rijeku Bosnu, što će imati veoma pozitivan uticaj na zaštitu životne sredine.

Važno je podsjetiti da je Grad Zenica za ovaj projekat dobio značajna donatorska sredstva o čemu su, ranije, zaključeni odgovarajući ugovori.