Dobro došli na oficijelnu stranicu Grada Zenica

Vijesti

Naslovna slika

Konferencija "Smart City Impact": Pametni gradovi kao putokaz za Bosnu i Hercegovinu

"Smart City Impact", završna konferencija projekta "Pametni gradovi - ka digitalnoj transformaciji gradova u Bosni i Hercegovini", održana je jučer u Sarajevu. Ovim velikim događajem svečano je obilježen završetak projekta, sumirani rezultati, razmijenjena iskustva, kao i poslušani savjeti stručnjaka te izvučene pouke za buduće korake bh. gradova i opština na putu ka digitalnoj transformaciji.

Hannah Heil, programska menadžerica GIZ-a u BiH, u uvodnom obraćanju je istakla da je ova organizacija veoma aktivna u našoj zemlji već skoro 30 godina, a da je ovaj projekat rezultat kontinuiranog 3,5-godišnjeg rada svih partnera.

“Već duže vrijeme digitalizacija i inovacije imaju važnu ulogu, ne samo u saradnji sa Bosnom i Hercegovinom već i širom svijeta. Predstavnici iz Tešnja, Zvornika, Pala, Zenice i Prijedora pokazali su nam da su spremni za strateški pristup i dodjeljivanje više resursa s ciljem digitalizacije kako bi svoje gradove učinili pametnijim”, poručila je Heil.

Izvršni direktor Bit Alijanse Damir Maglajlić istakao je da je ovo poseban događaj za sve učesnike projekta te dodao da ništa od ovoga ne bi bilo moguće bez simbioze lokalnih samouprava, kompanija LANACO i DVC Solutions i podrške GIZ-a.

“Nadam se da će ova konferencija kreirati čvrste veze na putanji zajedničkog napretka na polju digitalizacije u Bosni i Hercegovini, te da ćemo upravo sa svim saznanjima koja smo kreirali kroz projekat doprinijeti nastavku razvoja ove priče. Bit Alijansa, kao udruženje IT kompanija u BiH, nastoji povezati domaće kompanije i njihova digitalna rješenja sa jedinicama lokalnih samouprava, te unaprijediti procese vezane za razvoj industrije generalno”, poručio je Maglajlić.

Kristina Erak, projektna menadžerica Bit Alijanse, predstavila je rezultate projekta koji je počeo 2021. godine u saradnji sa pet jedinica lokalne samouprave. Istakla je da se posebno radilo na jačanju kapaciteta koje se tiču strateškog planiranja.

"U okviru projekta, kreirane su analize digitalne spremnosti za pet jedinica lokalnih samouprava, iz kojih su kao jedan od rezultata projekta kreirane i usvojene Mape puta digitalne transformacije. Sprovedena su i dva demo projekta - Građanska patrola, aplikacija za prijavu komunalnih problema i GoParking, aplikacija za efikasnije upravljanje gradskim parking servisima. Ponosni smo na rezultate projekta i raduje nas što možemo reći da smo pokazali kako je na lokalnom nivou moguće napraviti promjene u kontekstu digitalne transformacije“, navela je Erak.

Amra Mehmedić, pomoćnica Gradonačelnika Zenice za privredu, gradsku imovinu i upravljanje razvojem, naglasila je važnost digitalizacije za unapređenje života građana. Sa predstavnicima još četiri grada, istakla je da inovacije i nove tehnologije omogućavaju široko uključivanje građana, transparentnost lokalne vlasti, pojednostavljenje procesa i racionalizaciju troškova.

Projekat "Pametni gradovi – ka digitalnoj transformaciji gradova u BiH" realizovan je od 2021. do 2024. godine u okviru programa develoPPP.de, a implementiralo ga je Njemačko društvo za međunarodnu saradnju (GIZ) GmbH u ime Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj SR Njemačke (BMZ) u saradnji sa kompanijama LANACO i DVC Solutions, te udruženjem IT kompanija u BiH Bit Alijansa.