Bez dogovora o finansijskoj deblokadi Grada Zenica: Zahtjevi parlamentarne većine SDA, A-SDA i SBB BiH bili su ultimativni

Ni treći dan razgovora gradonačlenika Zenice Fuada Kasumovića i vijećnika u Gradskom vijeću Zenice oko iznalaženja rješenja za finansijsku deblokadu Grada Zenice nije urodio plodom.

Iako se činilo da su učesnici sastanka ovog puta bili na pragu rješenja, sastanak je završen bez konačnog dogovora.

Nakon više od tri sata raspravljanja o amandmanima podnesenim na Prijedlog Budžeta Grada Zenica za 2020. godinu od strane vijećnika parlamentarne većine SDA, A-SDA i SBB BiH sporan je ostao amandman uložen za oporavak JKP "Zenicatrans-prevoz putnika" d.d. Zenica.

Naime, predstavnici stranaka SDA i A-SDA smanjili su prvobitno traženi iznos sredstava za Zenicatrans sa tri na dva miliona konvertibilnih maraka, međutim gradonačelnik Kasumović je i danas ponovio raniji stav Gradske uprave po ovom pitanju, a to je da se toliki iznos sredstava ne može dati Zenicatransu dok se ne utvrdi stvarno stanje dugova i obaveza.

Kompromis je napravljen u dijelu amandmana koji se odnose na izgradnju Spomen obilježja "Javorje", sanaciju puta za Babino, pomoć u liječenju teško oboljele djece te pomoć djeci s posebnim potrebama s područja grada Zenice.

Predstavnici stranaka SDA i A-SDA zahtijevali su uvrštavanje dva miliona konvertibilnih maraka u Prijedlog Budžeta Grada Zenica za 2020. godinu za revitalizaciju Zenicatransa i od tog prijedloga nisu htjeli odustati.

Gradonačelnik Kasumović smatra da su pregovore o amandmanima koje su podnijele SDA i SBB BiH vodili predstavnici stranke koji nisu imali kredibilitet da sami odluče o konačnom rješenju.

"Mislio sam ako su SDA, A-SDA i SBB BiH već parlamentarna većina da će doći s istim i usaglašenim amandmanima. Međutim u ova tri dana su pokazali da sve tri stranke imaju svoje amandmane. I pored ovoga, Gradska uprava sa mnom na čelu prihvatila je sve njihove amandmane osim amandmana koji je vezan za Zenicatrans. Ja ne dozvoljavam da novac građana Zenice propada", rekao je gradonačelnik Kasumović.

Dodao je kako je i ovaj put ponuđeno ono za što postoji mogućnost da se realizuje. To je isplata zaostalih plata i doprinosa radnika te finansiranje revizorskog ureda koji će utvrditi finansijsko stanje preduzeća Zenicatrans.

Gradonačelnik je kazao da su prijedlozi parlamentarne većine bili ultimativni.

Petnaest vijećnika Gradskog vijeća Zenica potpisalo je zahtjev za sazivanje hitne sjednice u petak, 21. februara 2020. godine radi usvajanja Prijedloga Odluke o privremenom finansiranju Grada Zenica za period 01.01. - 31.03.2020. godine i finansijske deblokade Zenice.