14. MKM "Zeničko proljeće"

Dvadeset raznovrsnih programa

 

 

Program 14. međunarodne kulturne manifestacije „Zeničko proljeće danas je na press konferenciji  predstavljen novinarima .Od 20. marta  do 12. aprila bit će održan  koncert popularnih makedonskih melodija .Učetvovat će vokalna skupina Ezerki i orkestar 7/8 iz Hrvatske Održat će  koncert „Svita začina“

U programu Zeničkog proljeća između ostalih učestvuju Ado Klobodanović i Udruženje glazbenika Modus Vivendi Zenica.Omladinski hor Zenica  predstavit će se Operskim potpuriem.

Teatar Kabare Tuzla Zeničanima će prikazati predstavu „La linea“. Teatar  EXIT iz  Zagreba  izvest će komediju „Kako misliš mene nema“, a  Pozorište lutaka  iz Mostara „Ježevom kučicom „ obradovat će najmlađu publiku  koja će premijerno vidjeti i predstavu Bosankog narodnog pozorišta  „Snježna kraljica „. Likovne izložbe , okrugli stolovi i izložbe fotografija su sastavni dio ovogodišnjeg programa.  Posebno zanimljiva će biti   likovna postavka Franjevačkog muzeja i galerije „Gorica“ iz Livna, rečeno je na konferenciji za novinare.Muzej Republike Srpske imat će Etnološku izložbu.I ove godine  izvršit će se izbor najboljeg kljiževnog djela, a promocijom monografije akademski umjetnik Perazić obilježit će jubilej  svoga stvaralaštva.Tradicionalno će se održati i Aprilski salon u organizaciji Udruženja likovnih umjetnika  ZE-DO kantona , a završni program  Međunarodne kulturne manifestacije  „Zeničko proljeće“ je svečani koncert Kamernog simfonijskog  orkestra Osnovne i Srednje muzičke škole Zenica.

Svečano otvaranje  manifestacije predviđeno je za 20. mart u14,00 sati u Gradskoj areni, što je ujedno i svečano otvaranje sportskog objekta Gradske arene.

Danas je predstavljen i plakat 14.MKM „Zeničko proljeće, autora Dragana Gačnika.

Generalni pokrovitelj manifestacije je Općina Zenica, a sponzori su : Vlada ZE-DO kantona. bh telekom, Hotel Dubrovnik Zenica.