Agencija Zeda kroz projekat „Centar za podršku poduzetnicima“ JU Srednjoj mješovitoj školi Zenica poklonila računarsku opremu

Evropska unija je u okviru zajedničkog programa Evropske unije i Vlade Njemačke za lokalnu samoupravu i ekonomski razvoj, EU ProLocal, dodijelila grant sredstva Agenciji ZEDA za uspostavu „Centra za podršku poduzetnicima“. Ovaj projekat Agencija ZEDA je implementirala u saradnji s partnerima-Gradom Zenicom i Udruženjem poslodavaca Zenica.

Od ukupno 201.028,14 KM koliko je vrijednost Projekta „Centar za podršku poduzetnicima“, Evropska unija je finansirala 160.150,14 KM kroz zajednički program  Evropske unije i Vlade Njemačke, EU ProLocal kojeg implementira GIZ. 

U okviru implementacije ovog Projekta, ZEDA i partneri su implementirali brojne aktivnosti u cilju povećanja broja registrovanih MSP posredstvom unaprjeđenja koordinacije i komunikacije postojećih stakeholdera za lokalni ekonomski razvoj, kao i poboljšanja poslovnog okruženja i promovisanja investicijskih potencijala grada Zenice.

Projekat ima za cilj unaprijediti postojeće i uspostaviti inovativne mehanizme za podršku održivom ekomskom razvoju.

Jedna od aktivnosti ovog projekta bio je i ciklus edukacija za učenike JU Srednje mješovite škole Zenica iz oblasti poduzetništva. Ovom prilikom, u tri ciklusa edukacija, tim Agencije ZEDA u saradnji s partnerima, učenicima je predstavio: generisanje poslovne ideje, istraživanje tržišta, marketing za mali biznis, finansiranje start-up-a, prodaju i pregovaračke vještine te  načine i pravila pisanja poslovnog plana.

Na edukaciji je učestvovalo 40 učenika završnih razreda koji su potencijalni budući poduzetnici.

JU Srednja mješovita škola Zenica kontinuirano pokušava da podigne svijest o poduzetništvu organizujući razne vrste aktivnosti na tom polju.

U cilju doprinosa poboljšanja uslova i ambijenta u ovoj školi, Agencija ZEDA je u okviru projekta „Centar za podršku poduzetnicima“ Srednjoj mješovitoj školi u Zenici poklonila računarsku opremu (računar, projektor i projekcijsko platno) u vrijednosti od 2.390 KM.

-„Tokom implementacije ovog Projekta imali smo odličnu saradnju s učenicima i profesorima JU Srednje mješovite škole Zenica i zadovoljstvo nam je što se ukazala prilika da im poklonimo računarsku opremu i na taj način doprinesemo boljim uslovima u ovoj školi. Svakako ćemo nastojati i u budućnosti nastaviti saradnju i zajednički raditi na stvaranju poduzetničkog duha“ – rekao je g. Senad Pašalić, Direktor Agencije ZEDA.