Akcija čišćenja korita rijeke Bosne

Očišćena "Eko zona" Putovičko polje na desnoj obaliU periodu od 13. septembra do polovine oktobra u općini Zenica  održat će se akcija  čišćenja korita rijeke Bosne.
Akcija je počela danas u jutarnjim satima .Članovi Udruženja građana sportskih ribolovaca „Bistro“ iz Zenice i zeničkog  dobrovoljnog vatrogasnog društva  su očistili  „Eko zonu“-Putovičko polje- desnu obalu  Bosne.Pomagali su im i radnici preduzeća Alba  koji su motornim kosilicama uklanjali visoko rastinje  i odvozili sakupljeni otpad, a vatrogasci su  uklanjali kabasti otpad iz rijeke.
Sutra se nastavlja čišćenje desne obale , a narednog vikenda slijedi  uklanjanje  divljih  deponija kod mosta u Banlozima i Vradištu. Uredit će se i obala ispod tvrđave u Vranduku. Angažovat će se i mehanizacija  za otpad koji se ručno ne može vaditi iz  rijeke.
U akciju će se uključiti ekopokreti i mladi Nemile, zeničke škole  i stotinjka  radnika ArcelorMitala koji će postaviti klupe za sjedenje i zasaditi ukrasne sadnice na šetalištu uz Bosnu.
Ribari će iskoristiti ove aktivnosti i za poribljavanje  rijeke.
Narednih mjesec dana  planirano je da se očisti oko 55 kilometara korita  i obale rijeke Bosne.Navedene aktivnosti kanton  finansira sa   67.500 KM .Općina  Zenica  izdvojila je još   20.000 KM  kako bi se planirani poslovi uspješno završili.