Bugarska ambasada pomaže obrazovanje najmlađih Zeničana


Ambasada  Bugarske u Bosni i Hercegovini  dodijelila je 46.600 leva nepovratnih sredstva Javnoj ustanovi Predškolski odgoj i obrazovanje Zenica. Finansijska pomoć utrošit će se za projekt "Obrazovanje za najmlađe", odnosno za unapređenje uslova rada u vrtiću "Dunja". Sporazum o dodjeli nepovratne finansijske pomoći potpisali su, u Ambasadi Republike Bugarske u Sarajevu, Otpravnik poslova Bugarske ambasade za ambasadoricu Avgustinu Tzvetkovu-Karabashevu, Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice i Jasmina Gasal, direktorica Javne ustanove za predškolski odgoj i obrazovanje. Realizacija projekta počinje ovog mjeseca, a nezavisni revizor će nakon završetka projekta sačiniti izvještaj o utroška doniranih sredstava.
 Gradonačelnik Kasumović je ovom prilikom zahvalio na nesebičnoj pomoći  Ambasadi Republike Bugarske i podsjetio na dobre prijateljske odnose naše dvije države te činjenicu da je Republika Bugarska prva država koja je priznala Bosnu i Hercegovinu.
Javna ustanova Predškolski odgoj i obrazovanje Zenica  ima sedam vrtića u kojima boravi 487 djece. U obdaništu "Dunja" smješteno je 90 djece rasapoređene u 4 odgojne grupe: mješovita jaslička, mješovita vrtićka, starija vrtićka te boravak i rad sa školskom djecom.
Programe predškolskog odgoja i obrazovanja u "Dunji" realizira 6 odgajatelja, a njegu i brigu o zaštiti i unapređenju zdravlja djece uzrasta od šest mjeseci do navršene tri godine realiziraju 2 medicinske sestre.