Delegacija Grada Zenica na obilježavanju 27. godišnjice formiranja 3. korpusa Armije RBiH

Delegacija Grada i Gradskog vijeća Zenica predvođena gradonačelnikom Fuadom Kasumovićem položila je danas cvijeće na Centralno spomen obilježje "Kameni spavač" i odala počast šehidima i poginulim borcima. Povod za okupljanje u centru grada, kojem su prisustvovali neki od ratnih komandanata jedinica Armije Republike Bosne i Hercegovine bila je 27. godišnjica formiranja 3. korpusa Armije RBiH, rođenog upravo u Zenici.

"Datum formiranja 3. Korpusa Armije RBiH jedan je od najvažnijih u dugoj istoriji naše domovine. Ova vojna formacija čiji sam s ponosom bio pripadnik, s početkom agresije na BiH odbranila je više od dvadeset općina centralne Bosne, gdje je u to vrijeme živjelo preko milion ljudi. Kako je naša Armija stasavala, tako su i jedinice 3. Korpusa bile među najzaslužnijim za oslobađanje teritorije. Ponavljam, Bosna i Hercegovina se najboljih sinova i njihovih porodica treba prisjećati svakodnevno, radeći na boljitku života, a ne samo na ove datume. Preživjelim pripadnicima 3. korpusa čestitam naš praznik", kaže Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice.

Treći korpus Armije RBiH u početku su činile 33 jedinice, a 1993. i 1994. godine u svom sastavu imao je blizu 45.000 vojnika. U odbrani Bosne i Hercegovine 3. korpus imao je 6.343 poginulih i 8.144 ranjenih boraca. Za iskazanu hrabrost i doprinos odbrani priznanje „Orden Zlatnog grba s mačevima“ dobila su četiri, „Medalju za hrabrost“ jedan, dok su 227 boraca ove formacije odlikovana ordenom „Zlatni ljiljan“. Kolektivnim ordenima „Zlatni ljiljan“ odlikovane su 303. viteška brdska brigada i 17. viteška krajiška brigada.

Centralna svečanost obilježavanja  27. godišnjice formiranja 3. korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine održat će se danas u Brezi, gdje će prisustvovati i delegacija Grada Zenica.