Delegacija Švicarske direkcije za razvoj i saradnju u posjeti gradskoj upravi

Gradonačelnik Fuad Kasumović sa saradnicima danas je održao sastanak sa predstavnicima Vlade Švicarske/Švicarske direkcije za razvoj i saradnju (SDC).

U delegaciji SDC bili su: Adrian Maitre, zamjenik direktora Odsjeka za Evroaziju; Andreas Gerrits, zamjenik direktora Odjeljenja za Zapadni Balkan; Irene Kranzlin, menadžer programa za BiH; Chloe Milner, regionalna savjetnica za demokratsko upravljanje za Zapadni Balkan; Regula Babler, savjetnica za migraciju i razvoj za Zapadni Balkan i sektor demokratskog upravljanja u BiH; te predstavnici Ambasade Švicarske u BiH – Barbara Datwyler Scheuer, direktorica za saradnju; David Kramer, zamjenik direktorice za saradnju i Alma Zukorlić, programski službenik za oblast demokratskog upravljanja.

Nakon što je gostima uputio riječi dobrodošlice, gradonačelnik Kasumović upoznao ih je o nekoliko aktuelnih tema u svome radu.  

Prije svega to su problemi vezani za veliku stopu nezaposlenosti posebno mladih ljudi i nepostojanje poduzetničkog duha kod građana Zenice najviše zbog ranijeg društvenog uređenja u kojem je nekoliko velikih industrijskih firmi zapošljavalo većinu stanovništva Zenice.

Gradonačelnik je informisao prisutne i o stanju zatečenom nakon što je preuzeo dužnost gradonačelnika i istakao da je grad kreditno zadužen što otežava mogućnost pokretanja novih projekata. Dodao je da je ozbiljan problem zagrijavanje grada i predstavio zajednički projekat zagrijavanja grada na ekološki prihvatljiv način. Radi se o formiranju nove joint venture kompanije između ArcelorMittala, firme iz Finske i Grada Zenica. Projekat ne može otpočeti jer Grad Zenica nema finansijskih sredstava za uplatu osnovnog kapitala. Omjer u vlasništvu je ArcelorMittal 50%, kompanija iz Finske 30% i Grad Zenica 20%.

Dalje je naveo pozitivne promjene koje su se dogodile od stupanja na dužnost kao što su proslava Nove godine na otvorenom i zbrinjavanje pasa lutalica. Psi su smješteni u najmodernije prihvatilište za pse u ovom dijelu Evrope. U privrednom smislu planirano je sufinasiranje kamata kako bi se pomoglo nezaposlenim u pokretanju malih biznisa a poduzete su i aktivnosti na izgradnji prodajno-poslovne i industrijske zone.

Predstavnici SDC su se zahvalili na prijemu i uputili pohvale gradonačelniku za napore koje čini u cilju poboljšanja uslova života građana. Pokazali su zainteresovanost za stanje u privredi, poreze i načine prikupljanja prihoda putem poreza te međuopćinsku saradnju.

Nakon posjete gradskoj upravi delegacija SDC posjetila je Zeničku razvojnu agenciju ZEDA, Poslovnu zonu Zenica I, Biznis inkubator Zenica i TechnoPark.