Dvadeset korisnika u Zenici dobilo plastenike sa dodatnom opremom

U Gradskoj upravi Zenice danas je upriličeno potpisivanje ugovora sa odabranim korisnicima po Javnom pozivu za dodjelu plastenika od 100 m2 sa dodatnom opremom putem sufinansiranja u projektu "Stvaranje prihoda i radnih mjesta u poljoprivrednom sektoru u Bosni i Hercegovini - (IGAS) 2016-2020".

Projekat provodi "Caritas Švicarske" u saradnji sa Gradom Zenica.

Ugovore je potpisalo 20 korisnika s područja Grada Zenica, od čega 15 novih korisnika i pet korisnika koji proširuju proizvodnju.

Grad Zenica je za realizaciju ovog projekta izdvojio 25.602 KM.

Korisnici koji proširuju proizvodnju u projektu učestvuju sa 40 posto od ukupne vrijednosti plastenika, dok će novi korisnici učestvovati sa 20 posto.

Vrijednost jednog plastenika sa dodatnom opremom iznosi 2940 KM.

Prednost prilikom dodjele sredstava imale su nezaposlene osobe, prvenstveno mladi i žene koji posjeduju vlastito poljoprivredno zemljište ili na drugi način raspolažu poljoprivrednim zemljištem u neposrednoj blizini stambenog objekta u kojem stanuju.  

"Gradska uprava podstiče razvoj poljoprivrede u svim segmentima. Pčelarstvo, proizvodnja mlijeka, uzgoj žitarica su samo neke od oblasti za koje dajemo poticaje. Pored ovoga, refundiramo troškove obaveza doprinosa PIO, zdravstveno osiguranje i osiguranje od nezaposlenosti za poljoprivredne proizvođače s područja Grada Zenice, koji su tokom 2019. godine registrovali poljoprivrednu djelatnost kao osnovno zanimanje. Nažalost, smanjuje se broj zainteresovanih za poljoprivrednu proizvodnju. Prije tri godine smo kao što znate, za poljoprivredu izdvojili 3,2 miliona KM i to je najveći iznos ikad izdvojen za poljoprivredu u Zenici. Međutim, zbog nedovoljne razvijenosti poljoprivrede i stočarstva nisu utrošena sva sredstva namijenjena za poticaje. U budžetu Grada Zenice za 2019. godinu predviđeno je 650.000 KM za poticaj poljoprivrednoj proizvodnji", kazao je gradonačelnik Zenice, Fuad Kasumović.