Grad Zenica i BBI banka podržavaju mala i srednja preduzeća sa područja Grada Zenica

U prostorijama Gradske uprave potpisan je ugovor između Grada Zenica i BBI banke o subvencionisanju dijela kamatne stope odnosno profitne marže subjektima male privrede sa područja Grada Zenica.

Ugovor su potpisali u ime Grada Zenica, gradonačelnik Fuad Kasumović, a za BBI banku izvršna direktorica Emina Šišić.  

Nakon provedenih procedura po Javnom pozivu za izbor banke - partnera za plasiranje kreditne linije sa subvencionisanim dijelom kamatne stope odnosno profitne marže subjektima male privrede sa područja Grada Zenica, BBI banka je izabrana za najpovoljnijeg ponuđača.

Grad Zenica je obezbijedio budžetska sredstva u 2018. godini za subvencionisanje kamatne stope odnosno profitne marže za vrijeme cijelog perioda kreditiranja, a BBI banka je obezbijedila kreditna sredstva subjektima male privrede.

"Grad Zenica je poduzeo niz mjera za poticaj razvoja privrede i stvaranje novih radnih mjesta. U budžetu Grada Zenica je za te namjene osigurano 550.000,00 KM. Naša želja je da budemo najpovoljniji grad za investiranje. Želim naglasiti da ovo nije jedini projekat kojim nastojimo olakašati poslovanje privrednicima. Uskoro se u gradu Zenica formiraju dvije poslovne zone, "Zenica-jug" i "Zenica-sjever". Što se tiče uslova iz ovog Ugovora, želimo osigurati najpovoljniju maržu za male privredne subjekte u našem gradu. Grad Zenica subvencionira kamatnu stopu, odnosno profitnu maržu, a privredni subjekti će plaćati samo 0,97%.

Sretan sam što je BBI banka izabrana za najpovoljnijeg ponuđača jer se radi o vrlo respektabilnoj banci. Napominjem da je Grad Zenica nosilac BFC Certifikata, što potvrđuje da smo povoljno poslovno okruženje", kazao je gradonačelnik Fuad Kasumović.

Gradonačelnik je naglasio da će ukoliko bude interesa za korištenje ovakvog vida podrške, sredstva za poticaje u narednoj godini biti znatno veća.

Ovom prilikom Gradonačelnik je još jednom podsjetio na nove projekte koji će građanima Zenice, ali i privrednicima poboljšati uslove života i poslovanja kao što su rješavanje pitanja zagrijavanja grada na ekološki prihvatljiv način, te identificiranje izvora i smanjenja zagađenja u okviru projekta "Green City action" čije će projektne aktivnosti predstavnici Gradske uprave provoditi sa konsultantima Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

"Ovaj model saradnje BBI banka već primjenjuje i u drugim općinama i kantonima širom države i pokazao se kao veoma uspješan. U ovim izazovnim vremenima važno je da poduzetnicima ponudimo olakšice kako bi nastavili razvijati kapacitete i održali i povećali broj zaposlenih. Do sada smo implementirali ili je u toku realizacija  12  linija sa općinama: Novi Grad, Novo Sarajevo, Stari Grad, Centar kao i sa Sarajevskim, Unsko-Sanskim i Bosansko-podrinjskim kantonom za što je izdvojeno  više od 125 miliona KM. Ugovorom koji smo danas potpisali predviđeno je pet miliona KM za male privrednike naročito za razvojne projekte koji mogu donijeti novu vrijednost", kazala je Emina Šišić, izvršna direktorica BBI banke.