Grad Zenica i BBI banka potpisali ugovor za podršku privrednicima iz Zenice

Grad Zenica u saradnji sa BBI bankom i ove godine omogućio je privrednim subjektima koji posluju na području grada Zenica korištenje povoljne finansijske linije, kao jedne od mjera za podršku lokalnoj privredi.

Tim povodom gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović i član Uprave BBI banke Emir Čehajić potpisali su Ugovor o poslovnoj saradnji. 

U skladu sa obavezama iz ovog ugovora BBI banka će zeničkim privrednicima staviti na raspolaganje sredstva u iznosu od 15.050.000,00 KM, dok je Grad Zenica za subvenciju dijela profitne marže osigurao sredstva u iznosu od 100.000,00 KM.

Korisnici sredstava mogu biti obrti, mikro, mala i srednja preduzeća sa sjedištem na području Grada Zenice.

Namjena sredstava je za obrtna sredstva, trajna obrtna sredstva, opremu i investicije.

"Realizacijom ove mjere omogućavamo privrednicima da u BBI banci dobiju finansiranja po povoljnim uslovima. Grad Zenica je obezbijedio subvencioniranje dijela profitne marže. Riječ je o konkretnoj podršci našim privrednicima. Stoga bih iskoristio priliku da pozovem privrednike da iskoriste ponuđenu pogodnost i prijave se na javni poziv za dodjelu finansijskih sredstava" rekao je gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović.

Gradonačelnik Kasumović je naglasio da Grad Zenica poduzima niz mjera za podsticaj privredi, kako bi se povećao broj radnih mjesta i zaustavio odlazak mladih ljudi iz Zenice.

Minimalni uslovi za isplatu subvencije su namjensko korištenje sredstava, uredno izmirivanje svih poreskih obaveza  i dospjelih obaveza po finansiranjima sa najdužim rokom kašnjena do 30 dana ukoliko isto ne ugrožava interese BBI banke i Grada Zenica.

"Ovaj model saradnje BBI banka već primjenjuje i u drugim općinama i kantonima širom države i pokazao se kao veoma uspješan. U ovim izazovnim vremenima važno je da poduzetnicima ponudimo olakšice kako bi nastavili razvijati kapacitete i održali broj zaposlenih. Do sada smo implementirali ili je u toku realizacija  više od 30 linija za privredne subjekte. Ugovorom koji smo potpisali predviđeno je 15.050.000  KM za male privrednike naročito za razvojne projekte koji mogu donijeti novu vrijednost", izjavio je Emir Čehajić, član Uprave BBI banke.

Uskoro će u dnevnim novinama biti objavljen i javni poziv privrednicima da apliciraju za ova povoljna sredstva.

Maksimalan iznos pojedinačnog finansiranja je 400.000,00 KM.