Grad Zenica ispunio zahtjeve Vlade ZDK po pitanju davanja garancija za implementaciju projekta "Plava voda"

U Gradskoj upravi Zenice održana je konferencija o razlozima zastoja u realizaciji projekta "Regionalni vodovod Plava voda".

Pored Grada Zenica, u projektu učestvuju općine Travnik, Novi Travnik i Busovača.

Kao osnovni razlog zastoja navedeno je nepostojanje pretpostavki za početak korištenja kreditnih sredstava EBRD-a odnosno nepotpisivanje supsidijarnog ugovora između JP Regionalni vodovod Plava voda d.o.o. Travnik i Zeničko-dobojskog kantona te ugovora između Kantona i FBiH.

Grad Zenica ispunio je zahtjeve Kantona po pitanju davanja garancije za otplatu kredita.

Sredinom jula prošle godine usaglašen je tekst Posebnog ugovora o garanciji između Kantona i Grada Zenica, ali do kraja godine nije došlo do potpisivanja tog ugovora.

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović početkom ove godine potpisao je usaglašeni Poseban ugovor o garanciji, nakon čega je ugovor dostavljen resornom ministarstvu odnosno Vladi ZDK koja još uvijek nije potpisala ugovor.

Projekat "Regionalni vodovod Plava voda" vrijedan je 22 miliona eura, a finansira se kreditnim sredstvima EBRD-a u iznosu od 11 miliona eura i 11 miliona eura Razvojne banke Vijeća Evrope (CEB).

Osim navedenog, svi učesnici u projektu mogu dobiti i grant sredstva u iznosu od dva i po miliona eura za unaprjeđenje sistema vodosnabdijevanja.

Direktor JP RV Plava voda d.o.o. Travnik Ernad Granić potvrdio je kako je još prošle godine sve bilo spremno za raspisivanje tendera za izbor izvođača radova, izuzev operativnosti kredita.

Na konferenciji je zaključeno da se neće moći nastaviti aktivnosti na realizaciji projekta ukoliko ne dođe do potpisivanja dva podugovora o zajmu od strane Zeničko-dobojskog kantona.