Gradonačelnik Fuad Kasumović i direktor JP ViK d.o.o. Zenica Emir Pašalić obišli radove na izgradnji druge faze vodovodnog sistema "Podbrežje"

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović je zajedno sa direktorom Javnog preduzeća Vodovod i kanalizacija d.o.o. Zenica Emirom Pašalićem obišao lokaciju pumpne stanice “Trokuće”, gdje su počeli radovi na izgradnji druge faze vodovodnog sistema “Podbrežje”.

Studijom izvodljivosti iz 2012. godine, koju je izradio konsultantski konzorcij Dorch/Heis, vodovodni sistem “Podbrežje” je definisan kao jedan od primarnih projekata proširenja gradske vodovodne mreže u srednjoročnom periodu. U okviru ovog vodovodnog sistema planirana je izgradnja jedne pumpne stanice i cca. 2.800 metara potisnih i distributivnih cjevovoda različitih profila.

Ukupna vrijednost investicije se procjenjuje na 420.000 KM, a sve radove će finansirati JP ViK d.o.o. Zenica. Pored toga, projektovanje kao i sve građevinske i monterske radove, JP ViK d.o.o. Zenica izvodi vlastitim resursima.

U toku 2021. godine JP ViK d.o.o. Zenica je realizovalo prvu fazu izgradnje ovog vodovodnog sistema, što je podrazumijevalo polaganje cjevovoda od nodularnog liva DN 100 u ulici Marka Rajića, kao i dijela cjevovoda u naselju Kondžila, kako bi se taj dio projekta okončao prije asfaltiranja navedenih ulica.

U okviru druge faze planira se izgradnja jedne pumpne stanice kao i potisnog cjevovoda DN 100 u dužini od cca. 1000 metara, čime će  se omogućiti snabdijevanje vodom stanovništva u gornjem dijelu naselja Podbrežje i u naselju Kondžilo.

Mnogi mi zamjere da veliki dio sredstava izdvajamo za seoska područja. Međutim, u gradu ćemo također ove godine za realizaciju projekata izdvojiti preko sedam miliona konvertibilnih maraka. Moj stav je da svi građani Zenice gdje god živjeli trebaju imati kvalitetne uslove života, prije svega mislim na adekvatne puteve te riješeno pitanje vodosnabdijevanja i kanalizacije. Građani Podbrežja godinama čekaju na izgradnju vodovodnog sistema. Prošle godine realizovana je prva faza izgradnje vodovoda, sada predstoji druga faza. Naše preduzeće Vodovod i kanalizacija će vlastitim sredstvima finansirati realizaciju ovog projekta”, kazao je gradonačelnik Fuad Kasumović.

Izgradnjom vodovodnog sistema “Podbrežje” će se kvalitetno i dugoročno riješiti pitanje snabdijevanja pitkom vodom za približno 100 domaćinstava, koja trenutno koriste vodu iz lokalnog vodovoda, te se već godinama u sušnom periodu suočavaju sa dugotrajnim redukcijama vode. Osim toga, proširenjem distributivne gradske vodovodne mreže stvoriće se uslovi za daljnji razvoj naselja Podbrežje.