Gradonačelnik Fuad Kasumović posjetio kompaniju Delta trade

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović sa saradnicima posjetio je danas kompaniju Delta trade d.o.o. Zenica.

Razgovarano je o problemima i izazovima sa kojima se susreće ova uspješna zenička firma. Također, diskutovano  je o aktuelnom stanju u poljoprivredi na području grada Zenica te razvojnim planovima kada je u pitanju oblast poljoprivrede.

Preduzeće je osnovano 1998. godine, a godine napornog truda i rada rezultirale su time da Delta trade postane značajan dobavljač sjemenki, začina i sirovina za konditorsku industriju.

Vlasnici kompanije Gordana Marković i Henry Tjahjoko su naglasili važnost zajedničkog dijaloga i sinhronizovanog djelovanja u prepoznavanju i utvrđivanju prioritetnih oblasti za poticaj razvoju poljoprivrede.

Direktorica Marković je gradonačelnika Kasumovića upoznala da firma Delta trade planira proizvoditi i izvoziti voće i povrće sa našeg podneblja. U tom smislu, istaknuta je mogućnost proširenja kapaciteta kompanije.

Pomoćnica gradonačelnika za privredu i upavljanje razvojem, Amra Mehmedić tokom sastanka je podsjetila da je Gradska uprava Zenice još prošle godine pokrenula proces konsultacija sa udruženjima poljoprivrednih proizvođača kako bi se na najbolji način odgovorilo na potrebe poljoprivrednika. Dodala je kako je Gradska uprava na raspolaganju lokalnim privednicima u iznalaženju najperspektivnijih oblasti za poticaj razvoju.

Grad Zenica je u 2019. godini za poticaj poljoprivrednoj proizvodnji izdvojio sredstva u iznosu od 650.000,00 KM.

"Otvoreni smo za razgovor i prijedloge naših privrednika i poljoprivrednika. Program mjera za unaprjeđenje poljoprivrede ćemo pripremiti na osnovu potreba naših poljoprivrednika. Uskoro smo u fazi planiranja budžetskih sredstava za 2020. godinu i sada je vrijeme da analiziramo stanje u poljoprivredi, te razmotrimo mjere za poboljšanje situacije, kako bi postigli najbolje rezultate", kazao je Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice. 

U sklopu poslovnog sistema Delta trade, nalazi se i poslovna jedinica Delta Frost u čijim je halama smještena višemilionska oprema za prikupljanje, obradu, skladištenje i pripremu transporta jagodičastog voća.