Gradonačelnik i saradnici u posjeti Janjićima i Raspotočju

Gradonačelnik Zenice gdin. Fuad Kasumović zajedno sa saradnicima posjetio je mjesne zajednice Janjići i Raspotočje. Tokom razgovora sa predstavnicima Savjeta mjesne zajednice, delegacija Gradske uprave upoznala se sa stanjem, odnosno problemima koje je potrebno što prije rješavati u prigradskim naseljima. Uglavnom se problematika odnosila na oblast  komunalne infrastrukture.

Jedan od većih problema mještana Janjića je problem oborinskih voda koje dolaze do propusta na regionalnoj cesti. "Uradit ćemo urgenciju prema Željeznicama FBiH, dok će Javno preduzeće za prostorno planiranje i uređenje grada Zenica izraditi elaborat ili projekat proširenja kaskada ili proširenja ulaza za vode", izjavila je gđa Sabira Helvida, pomoćnica gradonačelnika za ekologiju, komunalne i inspekcijske poslove. Gradonačelnik Kasumović obećao je da će u narednom periodu biti izvršen predmjer i predračun radova kako bi se betonirao prostor ispred doma mjesne zajednice i ambulante, pa do regionalnog puta. Tokom obilaska devastiranog Društvenog doma, Gradonačelnik je izrazio spremnost da se uradi projekat sanacije krova kako bi se zaustavila dalja devastacija, a u narednom periodu će se kroz projekte pokušati osigurati sredstva za njegovu obnovu.

"Mještani Janjića i komšijskih naselja će učestvovati u pregovorima oko izgradnje hidrocentrale u Janjićima. Ovom naselju će pripasti značajna sredstva u okviru predmeta prijateljskog okruženja koja će se koristiti za poboljšanje uslova života u Janjićima", rekao je gradonačelnik Kasumović koji je obećao da će stanovnici ovog naselja u budućnosti imati priključak na put M-17.

Kao najveći problem stanovnika Raspotočja predstavljen je nedostatak kanalizacija. Istaknuto je kako će ovaj problem biti rješavan kroz projekat otpadnih voda čija će realizacija početi u proljeće naredne godine. Mještani Raspotočja su istakli da im je problem i neobilježen horizonatalnom i vertikalnom signalizacijom regionalni put koji ide kroz naselje, uz kojeg nema ni metar pješačkih staza. Zajednički je zaključeno da će se uputiti urgencija prema Vladi ZDK-a u čijoj je nadležnosti Kantonalna direkcija za puteve, odnosno ovaj put. U mjesnoj zajednici Raspotočje je desetak kilometara nekategorisanih puteva koji su u jako lošem stanju i Gradska uprava će poduzimati napore da se oni u skorije vrijeme dovedu u pristojno stanje. Razgovarano je i o problemu javne rasvjete u ulici Zvečajska i prema groblju na Prašnicama.

Gradonačelnik je tokom posjete Janjićima i Raspotočju naglasio da će se ubuduće predsjednici mjesnih zajednica birati demokratski, tajnim glasanjem, što do sad nije bila procedura. Također, građani su upoznati da više ni za jedan projekat neće skupljati novac, već da će se isti plaćati iz budžeta u kojem je novac svih građana Zenice. Mještani su pozvani i da konkurišu za dodjelu sredstava namijenjenih za sufinasiranje nabavke mehanizacije potrebne za poljoprivredne djelatnosti.