Gradonačelnik Kasumović govorio na konferenciji o primjeni prirodnog gasa

U organizaciji Istraživačko razvojnog centra za gasnu tehniku (IGT d.o.o.) i JP Zenicagas d.o.o., jučer je u Zenici održana konferencija pod nazivom "Dani primjene prirodnog gasa".

Konferenciju je otvorio gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović.

Tokom obraćanja gradonačelnik Kasumović iznio je viziju Zenice u pogledu buduće gasifikacije i mjera smanjenja zagađenja i zaštite okoline. 

"Grad Zenica ušao je u proces gasifikacije prigradskih naselja, koja nisu spojena na sistem centralnog grijanja. Nažalost, Zenica je među zagađenijim gradovima u našoj zemlji. Gradska uprava sa mnom na čelu intenzivno radi da poboljša stanje u oblasti zaštite zraka. Uspjeli smo postati dio Programa zelenih gradova Evrope", rekao je gradonačelnik.

Istakao je da se grad grije na kotlovnicu koja je izgrađena 1974. godine i u izuzetno je lošem stanju. Osim toga, tokom procesa sagorijevanja za samo pola godine sprži oko dvjesto tona uglja, što uveliko zagađuje grad.

"Naredne godine Zenica će dobiti novi sistem zagrijavanja, koji će biti ekološki prihvatljiv. Također, moja želja kao Gradonačelnika je da se dok sam na ovoj dužnosti donese odluka o zabrani loženja uglja u Zenici, prvo za privredne subjekte, a zatim i za kućna ložišta. Isto tako, da bi proveli tu odluku moramo građanima osigurati alternativu. Ta alternativa je prirodni gas i u Zenici su već počeli radovi na izgradnji gasne mreže", poručio je gradonačelnik Kasumović.

Cilj konferencije bio je upoznati javnost o prednostima prirodnog gasa te dati odgovore i prijedloge za bržu realizaciju širenja gasnih mreža i veću primjenu prirodnog gasa kako u Zenici, tako i u BiH.

Učesnicima konferencije je prezentovana Studija izvodljivosti gasifikacije Zenice i predloženo idejno rješenje gasifikacije. Prema okvirnim finansijskim procjenama za izgradnju primarne i sekundarne distributivne gasne mreže sa pratećom opremom, potrebno je osigurati sredstva u iznosu od oko 14 miliona konvertibilnih maraka.

Na konferenciji je bilo govora i o kvalitetu zraka u Zenici.

Također prisutni su imali priliku čuti kakvo je stanje sa snabdijevanjem gasom u BiH. Ukratko su predstavljene moguće nove interkonekcije snabdijevanja gasom.

Glavni pokrovitelj konferencije bio je Grad Zenica.