Gradonačelnik Kasumović i ambasadorica Švicarske Konfederacije u Bosni i Hercegovini održali neformalni sastanak

Danas je ambasadorica Švicarske Konfederacije u Bosni i Hercegovini NJ. E. Andrea Rauber Saxer boravila u gradu Zenici povodom otvaranja 24. Zeničkog privrednog sajma ZEPS te održala neformalni sastanak sa  gradonačelnikom Zenice, gdinom Fuadom Kasumovićem.

Ovom prilikom razgovaralo se o politici djelovanja švicarske vlade u Bosni i Hercegovini, aktuelnom stanju u Gradu Zenica, projektima koji su u toku te izazovima u njihovoj implementaciji.

Ambasadorica Rauber Saxer je predstavila Strategiju saradnje Švicarske u Bosni i Hercegovini za period 2017.-2020., koju je izradila Švicarska agencija za razvoj i saradnju (SDC) i Državni sekreterijat za ekonomske poslove (SECO) uz konsultacije sa vladinim službama BiH i partnerima iz civilnog društva. Predviđena finansijska sredstva za realizaciju Strategije u BiH iznose 74 miliona švicarskih franaka.

Gradonačelnik Kasumović je istakao pozitivnu saradnju sa Razvojnom agencijom Vlade Švicarske Konfederacije (SECO) u projektu „Vodosnadbjevanje i odvodnja otpadnih voda BiH II“ i zahvalio na obezbjeđivanju grant sredstava za sufinansiranje novog projekta „Sakupljanje i tretman otpadnih voda Grada Zenica“ u iznosu od 4.750.000 EUR-a, kojim će se osigurati ekološki i higijenski prihvatljiva odvodnja sanitarnih otpadnih voda grada Zenica. 

Dalje je istakao da je u toku rješavanje problema zagrijavanja grada i ambasadorici predstavio projekat na bazi joint-venture kompanije u koji Grad Zenica ulazi zajedno sa kompanijom ArcelorMittal i firmom iz Finske a koji na ekološki prihvatljiv način rješava ovaj problem.

Ambasadorica je naglasila da švicarska vlada pridaje veliki značaj projektima u oblasti zaštite okoliša i da će u narednim posjetama gradskoj upravi razgovarati o mogućnostima ostvarenja saradnje i u drugim oblastima.

Zahvalila se na održanom sastanku i istakla da će se u skorije vrijeme održati sastanci predstavnika ambasade Švicarske Konfederacije i gradske uprave Zenica kako bi se razmotrile mogućnosti intenzivnije saradnje.