Gradonačelnik Kasumović na sastanku s ministrima za pitanja boraca i demobilisanim borcima

Danas je u Velikoj sali Grada Zenica održan zajednički sastanak kojem su prisustvovali Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević, ministar za boračka pitanja Zeničko-dobojskog kantona Fahrudin Čolaković, gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović, pomoćnica gradonačelnika u Službi za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu, stambene poslove i društvene djelatnosti Sumea Mujkanović, šef Odsjeka za boračko-invalidsku zaštitu Miralem Redžić, predstavnici boračkih udruženja grada Zenica i demobilisani borci.

Nakon što su resorni ministri prisutne podsjetili na nadležnost ministarstava kojima rukovode, razgovaralo se o pravima boraca, korisnicima prava i reviziji.

Ipak najviše pažnje posvećeno je aktuelnim problemima demobilisanih boraca i prijedlozima mjera koje je neophodno poduzeti u cilju rješavanja problema.

Shodno tome Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević predložio je slijedeće:

·         Dostignuti obim pojedinačnih prava i sredstava u Budžetu FBiH na poziciji Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno- oslobodilačkog rata, u narednih najmanje pet godina, se neće umanjivati.

·         Sredstva koja ostanu neutrošena na poziciji Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata, kao rezultat ušteda i smanjenja broja korisnika, će biti raspoređena na posebnu poziciju u ministarstvu za rješavanje statusnih pitanja boračkih kategorija.

Ovom prilikom zaključeno je da demobilisani borci izaberu dva predstavnika koji će učestvovati u razgovorima i radu sa predstavnicima Službe za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu, stambene poslove i društvene djelatnosti u cilju evidentiranja korisnika prava i finansijskih sredstava isplaćenih po osnovu pripadnosti boračkoj populaciji.