Gradonačelnik Kasumović posjetio firmu Selecta

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović sa saradnicima, posjetio je danas firmu Selecta d.o.o., Zenica.

Nakon obilaska proizvodnih pogona, izložbenog salona i drugih prostorija, gradonačelnik Kasumović razgovarao je s menadžmentom firme.

Edin Novalić, jedan od suvlasnika firme Selecta predstavio je gradonačelniku i njegovim saradnicima osnovne podatke o firmi. Naglasio je da je firma osnovana 1995. godine i prva se u Bosni i Hercegovini počela baviti izradom i montažom sistema prozora i vrata.

Firma danas zapošljava 27 radnika, a u planu je da u narednoj godini taj broj bude duplo veći.

Gradonačelnik Fuad Kasumović je rekao kako je cilj posjete ovoj, ali i drugim zeničkim kompanijama da se na terenu čuju i utvrde potrebe privrednika.

Grad Zenica je u protekle dvije godine povećao izdvajanja za privredu 150 posto.

U budžetu za ovu godinu osigurano je 300.000 KM za podsticaje razvoju privrede.

Poduzeto je niz mjera za poboljšanje poslovnog ambijenta.

"Želimo pratiti naše privrednike, čuti njihove potrebe i očekivanja od lokalne vlasti. Cilj Gradske uprave je da kreiramo i donosimo mjere koje će dati najbolje rezultate na terenu. Svaka domaća firma je izuzetno važna, kao i svako novootvoreno radno mjesto. Nastojimo osigurati najbolje uslove za ulaganje, kako bi otvorili mogućnost za nova zapošljavanja", kazao je gradonačelnik Kasumović.

Istakao je da je privrednicima koji posluju na području grada Zenica na raspolaganju preko 10 miliona KM kreditnih sredstava koje će, zahvaljujući saradnji Grada Zenica i BBI banke, obezbijediti ova banka. Sredstva u visini od 100.000,00 KM za subvencionisanje cijele profitne marže su osigurana u budžetu Grada Zenice, s ciljem podrške obrtima, mikro, malim i srednjim preduzećima. 

Menadžment Selecte se zahvalio gradonačelniku Kasumoviću i najavio skore investicije u mašine i opremu, što će sigurno dovesti do povećanja prihoda i konkurentnosti ove zeničke firme.

"Firma Selecta jedna je od najstarijih u našoj zemlji, kada je u pitanju proizvodnja PVC i AL stolarije. Želimo ih ohrabriti da nastave svoj uspješan kontinuitet u proizvodnji vrhunskih proizvoda i njihovom izvozu na međunarodno tržište", zaključio je gradonačelnik Kasumović.