Gradonačelnik Kasumović predstavio rezultate rada

Danas je u kabinetu gradonačelnika Zenica gosp. Fuada Kasumovića održana press konferencija na kojoj su predstavljeni rezultati rada Gradske uprave na čelu s gradonačelnikom Kasumovićem u proteklih godinu dana.

Gradonačelnik se na početku najprije osvrnuo na probleme koje je zatekao po dolasku u Gradsku upavu a to su prije svega zaduženost Grada, zagrijavanje, velika nezaposlenost, prepreke u realizaciji započetih projekata kao što je projekat Plave vode, zbrinjavanje pasa lutalica i mnogi drugi.

Zatim je naglasio da je većina problema riješeno ili su poduzete aktivnosti na njihovom rješavanju.

Grad Zenica će nakon višegodišnjih problema sa zagrijavanjem konačno dobiti grijanje na ekološki prihvatljiv način. U saradnji sa ArcelorMittalom i firmom iz Finske Grad Zenica je ušao u zajednički projekat vrijedan oko 100 miliona konvertibilnih maraka i intenzivno se radi na početku realizacije projekta.

Kada su u pitanju psi lutalice Gradonačelnik je kazao da su oni zbrinuti u savremenom prihvatilištu uz obezbijeđene higijenske i sve druge uslove za boravak u prihvatilištu i ono što je najvažnije ne predstavljaju opasnost za građane posebno djecu.

S velikim zadovoljstvom gradonačelnik Kasumović je istakao da je oporavljen projekat Plave vode čija je realizacija dovedena u pitanje u aprilu ove godine zbog povlačenja saglasnosti od strane Skupštine Zeničko-dobojskog kantona. Na inicijativu gradonačelnika o ovom pitanju održana je i hitna sjednica Gradskog vijeća Zenica i nekoliko sastanaka s predstavnicima EBRD-a i drugih učesnika u projektu. Rezultat tih napora je potpisivanje ugovora o realizaciji projekta koje će biti upriličeno sutra (21.11.2017. godine) u Travniku.

Prošli mjesec Grad Zenica dobio je BFC certifikat koji označava sredinu povoljnu za poslovanje. Prvi puta u Budžetu Grada Zenica izdvojeno je više od 3 miliona konvertibilnih maraka za poljoprivredu.

Gradonačelnik je upoznao predstavnike medija da je Grad Zenica ušao u program Zelenih gradova i da će konsultanti koje će finansirati EBRD u narednom periodu identificirati izvore zagađenja i predložiti mjere za smanjenje zagađenja.  

Zahvaljujući pomoći vlada Njemačke i Švicarske u gradu Zenica bit će realizovan projekat vrijedan više od 18 miliona eura "Sakupljanje i tretman otpadnih voda Grada Zenica" kojim je planirana izgradnja glavnih gradskih kolektora i izgradnja postrojenja za tretman otpadnih voda.

Tokom konferencije gradonačelnik Kasumović je potvrdio da su naplaćeni dugovi od kladionica po osnovu Odluke o komunalnim taksama za 2015., 2016. i dio 2017. godine.

Istakao je da je urađeno mnogo projekata za unaprjeđenje kvaliteta života građana  kao što su uspostavljanje zajedničkih naplatnih mjesta, besplatni Wi-Fi u mjesnim zajednicama, poduzete su brojne aktivnosti s ciljem poboljšanja efikasnosti rada Gradske uprave, ostvarene su velike uštede u potrošnji goriva, smanjeni su troškovi održavanja zgrada i poslovnih prostora, kao i troškovi telefona i reprezentacije.

Na samom kraju konferencije Gradonačelnik je rekao da su mnogi projekti u planu i da se nada da će razvoj grada Zenica u narednim godinama krenuti uzlaznom putanjom.