Gradonačelnik Kasumović sa predsjedavajućim Skupštine ZDK: Očekujemo bolji odnos kantona prema Zenici

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović imao je danas radno - protokolarni susret sa novoizabranim predsjedvajućim Skupštine Zeničko - dobojskog kantona Ismetom Sarajlićem.

"Posjeta predsjedavajućem Skupštine ZDK znak je moga poštovanja i pažnje prema veoma važnoj instituciji građana ZDK. Želio sam lično čestitati predsjedavajućem Skupštine gospodinu Sarajliću i njegovim zamjenicima sa kojima se nadam odličnoj saradnji", izjavio je gradonačelnik Kasumović.

Posjeta zeničkog gradonačelnika sjedištu Zeničko - dobojskog kantona, trebala bi nagovijestiti bolji odnos vlasti ZDK prema Gradu Zenica, odnosno njegovim građanima.

"Želim se zahvaliti novom rukovodstvu Skupštine ZDK koje poštuje Grad Zenicu i da ujedno kažem hvala onima, što su obišli druge Općine, a jedino nisu došll u Grad Zenicu. Naime, svi znamo da su bivši predsjedavajući Skupštine ZDK i kantonalni premijer u prethodne dvije godine posjetili sve Općine na teritoriji kantona osim Grada Zenice, čija se uprava nalazi stotinu metara dalje od zgrade institucija ZDK", nakon sastanka izjavio je gradonačelnik Kasumović.

Zbog službenog putovanja van granica BiH današnjem sastanku nije prisustvovao predsjedavajući Gradskog vijeća Zenica Goran Bulajić.

"Gradsko vijeće, Grad Zenica i ja kao gradonačelnik dat ćemo punu podršku budućoj Vladi ZDK i rukovodstvu Skupštine ZDK kojima se stavljamo na raspolaganje. Očekujemo da ćemo od Zeničko -  dobojskog kantona dobijati ono što pripada Zenici i Zeničanima. Od lokalnih izbora 2016. godine Zenica je od Vlade ZDK uskraćivana za sredstva koja su zakonom i raspodjelom prihoda određena upravo gradovima. Nijedne konvertibilne marke naš Grad nije dobio od vodnih naknada, a Vlada je podijelila 8,8 miliona KM sredstava civilne zaštite svima, osim naravno Zenici. Davali su i sredstva za azile za napuštene životinje, a Zenica koja jedina ima taj azil, opet nije dobila nijednu marku. Nadamo se da je ta praksa prošlost. Ne tražimo od Vlade i Skupštine ZDK što ne pripada Zenici ali ono što pripada Gradu, treba da građani Zenice dobiju i o njegovom utrošku odlučuju", nakon prve posjete predsjedavajućem Skupštine ZDK izjavio je Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice.