Gradonačelnik Kasumović uručio opremu Policijskoj upravi Zenica

Danas je u kabinetu gradonačelnika Fuada Kasumovića upriličena primopredaja opreme za savremeni nadzor ulaska/izlaska vozila koja će biti instalirana na raskrnicama/kružnim tokovima u gradu Zenica.

Riječ je o vrijednoj donaciji Grada Zenica Policijskoj upravi Zenica koju je gradonačelnik Kasumović predao policijskom komesaru MUP-a ZDK-a gosp. Semiru Šutu.

"Paket opreme koji je obezbijedila Gradska uprava i Gradonačelnik je veoma značajan u tehnološkom smislu i u smislu unaprjeđenja dosadašnjih video nadzora koji je grad Zenica imao na raspolaganju. Tako ćemo ovih dana pustiti u rad jedan savremeni sistem tzv. LPR kamerama – prepoznavanje registarskih tablica. Radi se o kamerama koje će u svim vremenskim uslovima na sedam ključnih mjesta snimati kompletan protok saobraćaja, pješaka, prepoznavati registarske tablice koje će biti pohranjene u zato pripremljenim bazama", rekao je komesar policije Ministarstva unutrašnjih poslova ZDK-a Semir Šut. Dodao je da se kamere mogu koristiti za kontrolu i protok saobraćaja ali da postavljanje kamera može doprinijeti i rasvjetljavanju teških krivičnih djela što se i dosad pokazalo kao korisno.

"Gradska uprava na čelu sa mnom je zadovoljna radom policijske uprave na teritoriji grada Zenica. Moja je želja da Zenica bude evropski grad a što podrazumijeva visok nivo sigurnosti građana. Tako smo prema potrebama policijske uprave Zenica 50.000,00 KM opredijelili za nabavku opreme za savremeni nadzor s ciljem povećanja efikasnosti rada. Gradska uprava će nastaviti u okviru svojih mogućnosti pomagati policijsku upravu kako bi se održao visok nivo sigurnosti građana Zenice", kazao je gradonačelnik Kasumović.

Gradonačelnik je podsjetio da je povodom Dana policije ZDK-a Grad Zenica novčano nagradio četvoricu policajaca ali je istakao kako će i povodom 20. marta Dana Zenice biti nagrađeni najuspješniji policijski službenici PU I Zenica. Tokom susreta razgovarano je i o drugim projektima koje Gradska uprava i Kabinet gradonačelnika poduzimaju na poboljšanju sigurnosti ali i uopće kvalitete života u našem gradu.   

Svečanosti primopredaje opreme prisustvovao je i načelnik PU I Zenica gosp. Admir Gazić.

Prisutni su saglasni da će se uspješna saradnja Gradske i policijske uprave grada Zenica nastaviti i u budućnosti.