Gradonačelnik Kasumović želi bolju saradnju Zenice i Gelsenkirchena

 

Grad Gelsenkirchen sa kojim Zenica ima dugu i uspješnu saradnju, nabavit će najsavremenije solarne panel ploče koje će biti instalirane na izviđački kamp na Boračkom jezeru. Nakon što su u srijedu posjetili ovaj kamp kojeg uspješno vodi Savez izviđača Grada Zenice, tročlana delegacija prijateljskog Gelsenkirchena danas je bila i u zvaničnoj posjeti gradonačelniku Zenice, gdinu Fuadu Kasumoviću.

"Ovo je naša prva posjeta novoizabranom gradonačelniku Zenice o kojem smo, kako u našoj državi, tako i ovdje u susretu sa građanima, čuli samo riječi hvale. Nosimo srdačne pozdrave gradonačelnika Gelsenkirchena Franka Baranowskog koji želi sa vašim gradom nastaviti njegovati prijateljske odnose. Naša dva grada imaju dosta toga zajedničkog i u budućnosti ćemo pokušati intenzivirati saradnju. Trenutno radimo na realizaciji projekta obnovljive energije kojim želimo poboljšati uslove u kampu na Boračkom jezeru u čiju smo se ljepotu imali prilike uvjeriti", rekao je Andreas Piwek, zadužen za evropske razvojne projekte u gradskoj upravi Gelsenkirchena. On je dodao kako je u Gelsenkirchen usljed smanjenja poslova u rudarstvu bez radnih mjesta ostalo 20.000 ljudi, zbog čega je ovaj grad u proteklim godinama napustilo više od 100.000 ljudi. Melina Draws koja u kabinetu gradonačelnika Gelsenkirchena vodi projekte za gradove jugoistočne Evrope i Herr Meyer predsjednik NVO prijateljstva Zenice i Gelsenkirchena poželjeli su gradonačelniku Kasumoviću i gradskoj upravi, uspjeh u realizaciji zacrtanih ciljeva na unaprijeđenju uslova života građana Zenice.

"Uslovi se mogu popraviti i to ćemo sigurno uraditi jer smo uspjeli prebroditi zastoj oko projekta regionalnog vodovoda Plava voda, pred rješenjem smo problema oko finansiranja izgradnje novih kotlova za grijanje Zenice, a u dobroj mjeri smo riješili i problem napuštenih životinja. Međutim, prioritet nam je borba za otvaranje novih radnih mjesta i u tom pravcu stvaramo povoljnije uslove za privlačenje investitora", riječi su gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića.

Tokom boravka u Zenici, delegacija prijateljskog Gelsenkirchena posjetila je Agenciju ZEDA i preduzeće "Pero", a o istoriji zeničkog kraja saznali su tokom boravka u Muzeju grada Zenica i na tvrđavi Vranduk.