Gradonačelnik uz zaposlenike Željezare Zenica

Gradonačelnik Zenice gdin Fuad Kasumović obratio se danas grupi zaposlenika Željezare Zenica d.o.o. koji su organizovali protestnu šetnju ulicama Zenice s ciljem spasa ovog preduzeća. Obzirom da se radi o preduzeću koje je u stopostotnom vlasništvu Vlade FBiH, gradonačelnik je apelovao na Vladu FBiH i više instance vlasti da shvate ozbiljnost situacije u kojoj se, ne svojom voljom, našlo preko 350 Zeničana, zaposlenika ovog preduzeća.

"Vi ste građani Zenice i moja je obaveza i kao čovjeka i kao gradonačelnika da vam pomognem. Neko je vas i vaše porodice doveo u nezavidan položaj i taj treba da 24 sata radi da se problem Željezare riješi. I ja radim danonoćno da pomognem radnicima na Tržnici, da spasim Zenicatrans i druga preduzeća i ja ću u tome uspjeti. U Željezari ima cjelina koje mogu donositi prihode, u kojima se može raditi i Vlada FBiH je trebala angažovati stručnjake da osposobe te cjeline. Trebate insistirati da oni koji mogu raditi budu angažovani. Najgore će biti ako se objekti zaključaju. Tu vam je kraj, isto kako je bilo sa preduzećem Metalno. Ne tražim nemire ali vas pozivam da se borite za svoja prava. Sve što vam bude grad mogao pomoći, budite sigurni da ćemo biti uz vas", poručio je gradonačelnik Kasumović.

Sa računa Grada Zenica jutros je putem Javne ustanove Centar za socijalni rad Zenica uplaćeno 350.000 KM na ime jednokratne pomoći zaposlenicima "Željezare Zenica" d.o.o. osigurane zaključkom Vlade FBiH od 20.11.2017. godine.