Svečano otvoren Drušveni centar Brist i obnovljeno sportsko igralište OŠ "Edhem Mulabdić", Zenica

U okviru projekta "Jačanje uloge mjesnih zajednica u Bosni i Hercegovini" koji predstavlja zajednički projekat Vlada Švicarske i Švedske, a sprovodi ga Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u saradnji sa Gradom Zenica adaptirane su prostorije Društvenog centra Brist, uređeno školsko igralište u osnovnoj školi "Edhem Mulabdić" i izgrađen šah teren.

Radovi adaptacije i rekonstrukcije su urađeni u okviru kandidovanih projekata od strane građana na održanim forumima u MZ "Brist" i MZ "Sejmen".

Svečanom otvorenju adaptiranih prostorija Društvenog centra „Brist“ prisustvovao je veći broj građana kojim su se obratili Majda Ganibegović ispred UNDP-a i gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović.

"Grad Zenica prepoznao je značaj projekta "Jačanje uloge mjesnih zajednica u Bosni i Hercegovini"  i jedan je od 24 jedinice lokalne samouprave u BiH koji partnerski učestvuje u projektu. Stava smo da građani kroz rad u mjesnim zajednicama mogu realizovati mnogo bolje stvari koje su u njihovom interesu i doprinijeti kvalitetnijem okruženju", kaže Majda Ganibegović.

Gradonačelnik Kasumović pozvao je građane da se aktivnije uključe u rad mjesnih zajednica, posebno se to odnosi na mlade.

"Građani Zenice zaslužuju bolji život i Gradska uprava kako vidite, svakim danom čini sve da naš grad bude ljepši, a uslovi za život lakši. U tome nam podršku daju međunarodne organizacije i ja se u ime svih građana Zenice zahvaljujem prijateljima iz UNDP-a i vlada Švicarske i Švedske na svesrdnoj pomoći. Na ovaj način želimo potaknuti građanski aktivizam, da se organizuje više umjetničkih, kulturnih i društvenih programa", rekao je gradonačelnik Kasumović.

U Društvenom centru Brist adaptirana je sala, dvije kancelarije i mokri čvor. Urađeni su keramičarski radovi, nabavljena stolarija i sanitarija. UNDP je osim ovih sredstava nabavio stolove i stolice za potrebe centra.

Prigodnim programom gradonačelnika i predstavnice UNDP-a pozdravili su učenici i nastavnici osnovne škole "Edhem Mulabdić" koji su se na taj način zahvalili za obnovljeno školsko igralište. Na ovom igralištu gdje se okupljaju djeca i omladina iz više zeničkih gradskih mjesnih zajednica postavljena je nova ograda oko igrališta, urađene su drvene obloge na tribinama, postavljeni koševi i golovi, obilježena igrališta za određene vrste sportova. U mjesnoj zajednici Sejmen gradonačelnik je zajedno sa predsjednicom mjesne zajednice Jadrankom Čičak, povukao prvi potez na novoizgrađenom šah terenu.

Na području Grada Zenica šest Mjesnih zajednica učestvuje u ovom projektu: Sejmen, Ričice, Arnauti, Perin Han, Nemila i Gradišće.

Glavni cilj projekta "Jačanje uloge mjesnih zajednica u Bosni i Hercegovini" jeste da potakne veći angažman građana u opštinskom/općinskom odlučivanju, pružanju kvalitetnih usluga te u provedbi lokalnih razvojnih inicijativa, pri čemu se revitalizacija mjesnih zajednica smatra ključnim sredstvom za postizanje tih ciljeva.