Gradski vijećnici upoznati o stanju "Deponije industrijskog otpada ›Rača‹"

Gradsko vijeće Zenica održalo je tematsku sjednicu o stanju "Deponije industrijskog otpada ›Rača‹".

Na sjednici su razmatrani materijali koji se odnose na provođenje procedure izbora strateškog partnera za uklanjanje otpada i sanaciju Odlagališta industrijskog otpada ›Rača‹", imovinsko-pravne odnose na lokalitetu deponije, finansijske efekte Ugovora o uklanjanju otpada o sanaciji deponije industrijskog otpada ›Rača‹", kao i materijali vezani za ekološke aspekte i zaštitu životne sredine.  

Pored predstavnika resornih gradskih službi, vijećnicima su se obratili i predsjednici mjesnih zajednica Tetovo, Banlozi i Gradišće, generalni direktor komapnije ArcelorMittal Zenica te prof.dr. Jovan Sredojević.

"Deponija industrijskog otpada ›Rača‹ je jedan u nizu neriješenih problema koje sam zatekao nakon preuzimanja funkcije gradonačelnika Zenice. Cilj projekta uvođenja strateškog partnera za uklanjanje otpada i sanaciju deponije industrijskog otpada ›Rača‹" je uvođenje reda i izbor modela upravljanja tim lokalitetom. Glavni razlozi za to su zaustavljanje bespravnog, nekotrolisanog i prekomjernog odlaganja otpada na deponiju ›Rača‹", izdvajanje sekundarnih sirovina odnosno berne, pristupanje organizovanoj i planskoj sanaciji i regulaciji ovog problema", istakao je u uvodnom obraćanju Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice.  

Nakon rasprave Gradsko vijeće usvojilo je zaključke u kojima se, između ostalog, navodi obaveza usaglašavanja finansijskog stanja po pitanju ugovora između Grada Zenica i strateškog partnera "SAHVA COMPANY" d.o.o. Zenica, utvrđivanja imovinsko-pravnih odnosa na lokalitetu deponije industrijskog otpada ›Rača‹" te formiranje radne grupe koja će pripremiti materijale na ovu temu, za narednu sjednicu Gradskog vijeća.