Mještani Perinog Hana mirnim okupljanjem izrazili nezadovoljstvo zbog uklanjanja kružnog toka

Mještani zeničkog naselja Perin Han, kao i okolnih naselja okupili su se danas kod objekta "Termika", gdje je bio postavljen blokirani kružni tok.

Na ovaj čin odlučili su se zbog toga što je JP Ceste FBiH u subotu (25.04.2020. godine) uklonilo privremeni kružni tok koji je predstavljao jedinu saobraćajnu vezu za naseljena mjesta smještena južno od Grada Zenica, gdje živi oko 12.000 stanovnika.

U cilju iznalaženja kompromisa gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović uputio je direktoru JP Ceste FBiH dopis u kome se traži da se privremeni kružni tok ostavi u funkciji do konačnog rješavanja ovog problema.  

U obraćanju prisutnim mještanima gradonačelnik Kasumović je poručio: "Od 500 km koliko je duga magistralna cesta M17 jedino je Zeničanima spriječena izgradnja saobraćajnih priključaka koji su potrebni za lokalni razvoj. Grad Zenica je u toku implementacije nekoliko kapitalnih projekata. Dva takva projekta se upravo realizuju u naselju Perin Han. Zbog polaganja vodovodnih cijevi, kao i cijevi za izgradnju distributivne gasne mreže blokirana je saobraćajnica u ovom naselju. Za postavljanje privremenog kružnog toka dobili smo dozvolu od Federalnog ministarstva prometa i komunikacija. Izvođači radova postavili su horizontalnu i vertikalnu signalizaciju na ovom dijelu ceste uz jasno ograničenje brzine, a sve s ciljem da bi učesnici u saobraćaju imali što manje neugodnosti tokom saobraćanja na ovom dijelu magistralne ceste".

Naglasio je kako su priključci na ovom dijelu saobraćajnice neophodni zbog privrednika koji imaju tu sjedište, ali i planirane izgradnje poslovne zone.

Naveo je da su u više susjednih gradova izgrađeni slični kružni tokovi, kao i priključne veze sa privrednim subjektima.

JP Ceste FBiH dat je rok da do 10. maja vrate u funkciju prvobitno formirani privremeni kružni tok te smanje dozvoljenu brzinu kretanja na ovoj dionici odnosno postave saobraćajnu siganlizaciju za ograničenje brzine 50 km/h.

Ukoliko se to ne desi mještani su najavili potpunu blokadu magistralne ceste M17 za 10.05.2020. godine s početkom u 12,00 sati.