Nastavljeni razgovori o problemu preusmjeravanja saobraćaja kroz nekoliko zeničkih mjesnih zajednica

U Gradskoj upravi Zenice održan je sastanak s predstavnicima mjesnih zajednica Nemila, Vranduk, Banlozi, Tetovo i Koprivna, na kojem su nastavljeni razgovori o iznalaženju rješenja preusmjeravanja saobraćaja sa magistralne ceste M17 na regionalnu cestu R445 kroz naselje Koprivna zbog rekonstrukcije tunela Vranduk II i mostova Bosna IV i V.

Tokom sastanka predstvanicima mjesnih zajednica predstavljen je prijedlog sporazuma između Grada Zenice i JP Ceste Federacije BiH kojim se predviđa sanacija lokalnih cesta i gradskih ulica na području grada Zenice, a koje izvođač koristi prilikom preusmjeravanja saobraćaja radi izvođenja radova rekonstrukcije tunela i dva mosta.

Predstavnici mjesnih zajednica izrazili su veliko nezadovoljstvo odnosom Cesta Federacije BiH prema novonastaloj situaciji te su ponovili da se njihovi ključni zahtjevi odnose na zimsko održavanje cesta koje se koriste prilikom preusmjeravanja saobraćaja, proširenje saobraćajnica, proširenje krila Plavog mosta u Vranduku, uređenje privremenih autobuskih stajališta, kao i poboljšanje horizontalne i vertikalne signalizacije.

"Regionalne ceste nisu u nadležnosti Grada Zenice, ali Gradska uprava na čelu sa mnom želi pomoći svojim građanima. Ja ću vas podržati u vašim zahtjevima, ali odluku o blokiranju ceste ili rješavanja problema sporazumnim putem, morate donijeti sami. Predlažemo da s Cestama Federacije BiH zaključimo sporazum o prijateljskom okruženju", istakao je Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice.

S obzirom da se Ceste Federacije BiH nisu izjasnile o prijedlogu sporazuma do održavanja sastanka, predstavnici mjesnih zajednica koje su pogođene problemom preusmjeravanja saobraćaja kroz naselja će svoje dalje aktivnosti opredijeliti nakon odgovora ovog preduzeća, a što se očekuje početkom januara naredne godine.