Nova pješačka staza u parku Kamberovića polje

Služba za ekologiju, komunalne i inspekcijske poslove Grada Zenica je na javni konkurs Fonda za zaštitu okoliša FBiH za dodjelu sredstava za realizaciju programa, projekata i sličnih aktivnosti iz područja zaštite okoliša za 2018. godinu aplicirala projektom „Pješačka staza u parku Kamberovića polje", te je nakon odluke Fonda za zaštitu okoliša FBiH pokrenuta procedura javne nabavke. Nakon objavljenog javnog poziva posao je dodijeljen zeničkom preduzeću "Špic beton" d.o.o. čiji je zadatak bio da ukloni pješačke staze na desnoj obali rijeke Bosne, na lijevo od Jalijskog mosta i izgradi nove staze od ukrasne betonske armature.

Na prethodnoj stazi betonske ploče su jednim dijelom nedostajale, jednim dijelom su bile denivelisane, a jednim dijelom zarasle u korov, te sanirane običnim betonom, što je onemogućavalo normalno kretanje pješaka. Nakon uklanjanja ove staze, izgrađena je nova u dužini cca 320 m i širine 1,70 m, uključujući ivičnjake. Radovi su uključivali i postavljanje novih keramičkih pločica na stepenicama koje povezuju šetnicu do Bosne i pješačku stazu, te rukohvata.

Vrijednost radova je 53.665,56 KM, od čega je Fond za zaštitu okoliša FBiH projekat sufinansirao u iznosu od 30.000,00 KM.

Cilj projekta jeste obezbijediti pristup zelenim površinama u urbanom dijelu Grada Zenica, time poboljšavajući sveukupnu kvalitetu življenja potičući ljude da borave u prirodi, baveći se rekreacijom i šetajući, što za cilj ima smanjivanje emisije iz motornih vozila i poboljšanje javnog zdravlja građana Grada Zenica.