OBILJEŽEN 12. APRIL , DAN OSLOBOĐ;ENJA ZENICE

Bogat program

 

 

Dan oslobođenja Zenice, 12. april danas je obilježen brojnim manifestacijama.

Centralna manifestacija je održana na spomen kosturnici Papirna gdje su delegacije položile cvijeće.Cvijeće je položila i općinska delegacija koju je predvodio Milenko Karović, predsjedavajući Općinskog vijeća Zenice.

Prigodnim govorom građanima Zenice koji su odali poštu poginulim borcima

NOR-a obratio se Vrškić Ismet , predsjednik Općinske organizacije UBNOR-a .

Na Atletskom stadionu je održan tradicionalni općisnki kros na kome su učestvovali polaznici predškolskih ustanova, učenici osnovnih i srednjih škola i studenti zeničkog univerziteta.Kros na kome je uzelo učešće oko dvije i po hiljade učesnika otvorio je načelnik Općine Husejin Smajlović.

Danas se završava Međunarodna kulturna manifestacija „Zeničko proljeće 2008.“

U Kabareu Bosanskog narodnog pozorišta u popodnevnim satima proglasit će se najbolje književno djelo na području Zeničko-dobojskog kantona u prošloj godini.Za ovu nagradu konkurisalo je sedam autora.

Žiri u sastavu prof. Dr Zilhad Ključanin, Nedžad Fejzić i mr. Muris Bajramović za nagradu su nominovali . Adnana Jašarevića sa knjigom „Kuća bez prozora“, Selima Arnauta autora knjige „Istok o šutnji“ i Nermina Sarajlića autora knjige „Triptih o đavoljim monogramima“ i Nedžiba Smajlovića sa knjigom „Humus“. Nagradu najboljem uručit će načelnik Smajlović.

Tradicionalna izložba likovnih djela „Aprilski saklon“ otvorit će se u večernjim satima kada će se održati i koncert Kamernog simfonijskog orkestra i Zlatana Alispahića Zlaje u Bosankom narodnom pozorištu.

U Zenici se danas održava Kup Hasen do u karateu u sali na Bilimišću, a zenički izviđači su organizovali tradicionalno okupljanje i postrojavanje na državnom prvenstvu u ekologiji gdje učestvuje 35 ekipa iz Bosne i Hercegovine.