Obilježen Dan civilnih žrtava rata Grada Zenica

 

Danas je obilježen 19. april Dan civilnih žrtava rata Grada Zenica. Prije tačno 24. godine granata ispaljena sa položaja HVO u Vitezu, u centru grada usmrtila je 15., a ranila 50 civila.

U ime Udruženja civilnih žrtava rata Grada Zenica prisutnima se obratio predsjednik Udruženja Albin Hodžić koji je ovom prilikom najavio izradu monografije o civilnim žrtvama rata u Zenici. Ovaj Projekat Udruženje će realizovati s Kulturnim centrom "Karneol". Monografija će sadržavati 100 nekroloških priča sa fotografijama, kao i priče o ranjenim civilima. Cilj Projekta je upoznati Grad sa žrtvama rata u Zenici.

Brojne delegacije položile su cvijeće na centralno spomen-obilježje „Kameni spavač“ i odale počast nevino stradalim civilima.

Delegaciju Grada Zenica predvodila je Sumea Mujkanović, pomoćnik Gradonačelnika za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu, stambene poslove i društvene djelatnosti, te članovi Komisije za obilježavanje značajnih datuma, događaja i ličnosti: Adnan Zuban, Jasna Alibašić i Nermin Mehić.