OBILJEŽEN DAN CIVILNIH ŽRTAVA RATA ZENICE

 

 

Danas je u Zenici obilježen Dan civilnih žrtava rata Zenice.Brojne delegacije , medju kojima su Udruženje građana članova porodica civilnih žrtava rata Zenica, Općine Zenica, SDP- a Zenica i brojni građani , položile su cvijeće na spomen obilježje Kameni spavać u centru grada, na mjestu gdje su 19. aprila 1993. godine stradali nedužni Zeničani od ruke zlikovaca.

Kadrić Suada, predsjednica Udruženja građana članova porodica civilnih žrtava rata i Harun Šestić, vijećnik Općinskog vijeća Zenica prigodnim obraćanjima prisjetili su se civilnih i svih drugih žrtava rata u Zenici i širom Bosne i Hercegovine.

Između ostalog Šestić je ovom prilikom rekao „ Mi se danas sjećamo stradalih sugrađana koji su bili hrabri i ostali u svom gradu, kada je Zenica preživljavala najteže trenutke u svojoj historiji...Poručujemo i vama dragi sugrađani, pogotovo mlađim generacijama, da ostanete ovdje te vas pozivam da zajedno pokušamo stvoriti ambijent u kome se dobro i ugodno živi od vlastitog rada i vlastite sposobnosti.Najbolji način da se odužimo žrtvama rata u Zenici je da očuvamo izgrađenu matricu našeg zajedničkog života , unapređujući međusobnu toleranciju, razumijevanje i saradnju.“

Počast i poštovanje civilnim žrtvama rata odali su i građani Zenice koji su se okupili na platou spomen obilježja Kameni spavač.