Obilježen Dan šehida

 

U organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Zenica a u saradnji sa boračkim udruženjima/organizacijama Grada Zenica u Zenici je danas obilježen Dan šehida.

Dan šehida obilježava se drugi dan Ramazanskog Bajrama, a ustanovljen je Odlukom Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini 1995.godine.

Obilježavanju su pored predstavnika Zeničkog muftijstva i Islamske zajednice Zenica prisustvovali predstavnici boračkih udruženja, političkog i društvenog života Grada Zenica, porodice šehida i poginulih boraca te brojni građani. Učenjem odlomaka iz Kur'ana i upućivanjem dove prisutni na centralnom spomen-obilježju Kameni spavač u Zenici prisjetili su se svih koji su živote dali za odbranu domovine.

Vjerski program nastavljen je i na mezarju Prašnice.

Brojne delegacije položile su cvijeće na spomen-obilježju Kameni spavač i na mezarju Prašnice.

U ime Grada Zenica počast su odali gradonačelnik gdin. Fuad Kasumović, gđa. Sumea Mujkanović, pomoćnica gradonačelnika u Službi za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu, stambene poslove i društvene djelatnosti te članovi Komisije za obilježavanje značajnih datuma, događaja i ličnosti gdin. Adnan Zuban i gdin. Nermin Mehić.

Nakon vjerskog programa u Medžlisu Islamske zajednice Zenica organizovan je prijem za porodice Zlatnih ljiljana.