Obilježen Dan Zenice

Dodijeljena javna priznanja

Svečanom sjednicom Vijeća Općine Zenica koja je održana danas obilježen je Dan Zenice, dan kada se prvi put u historiji u pisanim dokumentima pominje ime Zenica.

Prigodnim govorom brojnim gostima obratio se Načelnik Općine Husejin Smajlović zaželjevši svim Zeničankama i Zeničanima puno sreće i radosti.

„Sretna je okolnost što ima razloga za radost , unatoč i uprkos svemu. No da ovaj dan ne bude tek puka svetkovina, valja se osrvnuti na proteklu godinu i makar u kratkim potezima napraviti pregled onog što smo uradili i naznačili ono što tek treba napraviti...U Zenici je još uvijek najveći poslodavac Arcerol Mittal, koji će vrlo skoro, nakon pokretanja integralne proizvodnje , zapošljavati oko 5.000 ljudi...Uz Arcelor Mittal najvažnija tvornica koju smo nedavno otvorili je livnica autodijelova Cimos.Zenica je time dobila ne samo mogućnost novog zapošljavanja, nego i priliku da se uključi u međunarodnu podjelu rada i kvalitetom pokaže da joj pripada važno mjesto u metalskoj indutriji ovog dijela Evrope...Kad je o novim radnim mjestima riječ važnu ulogu imaju i druge firme u Privrednoj zoni Zenica koje već sada zapošljavaju preko 600 ljudi, a sa završetkom dodatnih pogona ova brojka bit će još značajnija“ – kazao je načelnik Smajlović danas na svečanosti uz opasku da se Zenica ne bavi samo metalopreradom.Uslužna djelatnost grada nedavno je obogaćena Trgovačkim centrom i novootvorenim hotelom na Kamberovića polju.Oni zajedno zapošljavaju oko hiljadu ljudi.

Na privrednom planu provodi se još dosta projekata.Jedan od projekata koji nosi veliki potencijal je izgradnja nogometnog terena na Crkvičkoj ravni pod pokroviteljstvom FIFE i UEFE.To je još jedan dokaz da je Zenica dostojan partner moćnim međunarodnim organizacijama i ima velike potencijale koji, na sreću ne ostaju neprimijećeni.

Sa gradskom arenom Zenica će konačno dobiti odgovarajuće kapacitete za dvoranske sportove, te prostor za održavanje sajmova, gala koncerata i sličnih privrednih i kulturnih manifestacija.Dovršetkom Gradske arene, krajem godine, Zenica će zaokružiti jedan ciklus na koji svi možemo biti ponosni.

Povodom Dana Zenice podijeljena su javna priznanja najzaslužnijim građanima i institucijama u prošloj godini.

Nagradu Zenice dobili su: Kemal Mahmutefendić ,za četiri decenije uspješnog književnog rada i afirmaciju Zenice u zemlji i inostranstvu,

Javna ustanova Osnovna muzička škola Zenice za dugogodišnji uspješan odgojno-obrazovni rad i afirmaciju muzičke umjetsnosti,

Udruženje paraplegičara i oboljelih od dječije paralize „Zenica“ Zenica, za izuzetne rezultate na unapređenju kvaliteta življenja osoba sa invaliditetom.

Profesor dr. Željko Škuljević Nagradu Zenice dobio je za dugogodišnji i nesebičan rad sa generacijama studenata, te postignute rezultate u razvoju visokog obrazovanja.

Nagrada Zenice je novčana i iznosi 3000 KM.

Plaketa Zenice dodijeljena je primerijus dr. Emini Idrizbegović za dugogodišnju predani rad na unapređenju i zaštiti zdravlja djece i omladine

Danas je održana i ceremonija podizanja zastave 13. Međunarodne kulturne manifestacije Zeničko proljeće. Manifestacija je tim činom započeta i trajat će do 12. aprila, a Zeničanke i Zeničani imat će priliku da vide 39 različitih programa.