OBILJEŽEN JUBILEJ, 30 GODINE IZGRADNJE PRUGE DOBOJ-ZENICA Prošlog petka, u Zenici je održana centralna manifestacija obilježavanja  30 godina od izgradnje  drugog kolosijeka pruge Doboj- Zenica , Dana  pobjede nad fašizmom i Dana Evrope.
Više hiljada  građana i brigadira, učesnika Omladinske radne akcije   ushićeno su dočekali svečani voz koji je iz Doboja preko Maglaja, Zavidovića i Žepča stigao u Zenicu.
Svečanost  je započela  otkrivanjem spomen ploče koja je  podignuta   svim graditeljima  pruge , graditeljskog poduhvata koji je završen za osam i po mjeseci, od 1. aprila do 26. novembra 1978. godine.
 Ploču je otkrio Nihad Šehović, jedan od komandanata Akcije.
U svečanom dijelu prugrama na staničnom trgu učestvovali su Omladinski hor Zenica i kulturno-umjetnička društva  iz Zenice.
Prigodnim govorom  veličanstvenom skupu  obratiose  načelnik Općine Husejin Smajlović.Između ostalog kazao je „ Drugi kolosijek pruge Doboj-Zenica izgrađen je s ciljem međusobnog povezivanja  bosankohercegovačke privrede i jačanja izvoza.Razlozi izgradnje pruge i danas su aktuelni.Najveći  bosanskohercegovački izvioznik ArcelorMittal Zenica  upravo ovih dana ponovo pokreće pogone  izgrađene u vrijeme kad i drugi  kolosijek, a potreba jačanja privrednih veza unutar Bosne i Hercegovine  trebala bi biti prioritet svake razumne ekonomske strategije.Zato želim reći da komunikacija nije stvar ideologije , nego ljudske potreve.....U znak zahvalanosti brigadirima i graditeljima, Zenica im danas pruža priliku da se ponovo sretnu, razmijene utiske i pronađu novu  snagu u gradu koji cijeni plemenitost i ne boji se novih izazova.
Dnašnjom manifestacijom  želimo doprinijeti širenju dobrog glasa o Bosni i Hercegovini.Jer grad i država dvije su jajjače odrednice naših kolektivnih identiteta..“
Ovom prilikom govorio je i Bogić Bogićević .
Istog dana u  Muzeju grada Zenica otvorena je prigodna tematska izložba na kojoj su posjetioci mogli da se podsjete na  historijat pruge Doboj –Zenica i pogledaju snimljene dokumente iz tog vremena.
U čast 30 godina od izgradnje pruge Doboj- Zenica  u večernjim satima  Općina Zenica poklonila je svojim građanima i gostima  koncert Halida Bešlića.