Obilježena 76.godišnjica ustanka naroda i narodnosti Bosne i Hercegovine

Danas je na Smetovima u organizaciji Saveza udruženja antifašista i boraca NOR-a ZDK-a i Udruženja antifašista i boraca NOR-a Grada Zenica obilježena 76.godišnjica ustanka naroda i narodnosti Bosne i Hercegovine.

Program obilježavanja koji ima centralni karakter za područje Zeničko-dobojskog kantona počeo je intoniranjem himne Bosne i Hercegovine a zatim je položeno cvijeće na spomen obilježjima borcima stradalim u periodu 1941-1945 i 1992-1995.godina.

Cvijeće su položile brojne delegacije sa područja grada Zenica ali i drugih općina na nivou kantona.

Prisutnima su se obratili: predsjednik Udruženja antifašista i boraca NOR-a Grada Zenica Rašid Isaković, ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Muharem Fišo, gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović i podpredsjednik Saveza udruženja antifašista i boraca NOR-a ZDK-a Sretko Radišić.

"Uvaženi antifašisti grada Zenice, uvaženi gosti antifašisti želim da se u ovom gradu i na ovom mjestu osjećate komotno. Ovo je naša država i ideje za koje ste se vi borili i za koje se bore vaši sljedbenici su ideje kojima treba nastaviti Bosna i Hercegovina. Čestitam svima Dan ustanka naroda i narodnosti Bosne i Hercegovine. Nažalost tada je fažizam bio poražen, ali fažizam ponovo živi i jak je toliko da se može porediti sa onim iz 1941.godine. Pozivam sve građane, da budu hrabriji i odlučniji u borbi za bolje sutra. Nije mi drago što je na ovom skupu većina ljudi starije životne dobi. Nažalost, omladina koja treba biti pesnica ove države, ovog Grada odlazi, odlazi iz države. Pozivam mlade da traže načine da u ovoj državi žive normalno i da pobijedimo konačno fažizam. Nije prirodno da omaldina odlazi, nije prirodno da najaktivnije stanovništvo budu penzioneri. Moramo se zajedno boriti za državu evropskih vrijednosti" rekao je u svom obraćanju gradonačelnik Kasumović.