Odabrano najbolje idejno rješenje Gradske vijećnice

Grad Zenica je u partnerstvu sa Asocijacijom arhitekata u Bosni i Hercegovini i Javnim preduzećem za prostorno planiranje i uređenje grada Zenica raspisao međunarodni, otvoreni, anonimni, projektni, jednostepeni arhitektonsko – urbanistički konkurs za izradu idejnog rješenja Gradske vijećnice sa uređenjem centralnog gradskog trga i podzemnom garažom u Zenici.

Nakon provedene konkursne procedure analizu i ocjenu ponuđenih idejnih rješenja izvršio je ocjenivački sud u sastavu: Zvjezdan Turkić, dipl. ing. arh. (Aksa d.o.o. - Zenica, član AABH), predsjednik; Maroje Mrduljaš d.i.a. (Arhitektonski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, predložen od strane AABH), član; Mladen Burazor d.i.a., Sarajevo (Arhitektonski fakultet, Univerzitet u Sarajevu, član AABH), član; Idis Turato d.i.a (Studio Turato - Rijeka, predložen od strane AABH), član; Dean Lah d.i.a. (Studio Enota - Ljubljana, predložen od strane AABH), član.

Prvo mjesto i nagradu od 20.000 KM dobilo je rješnje ponuđeno od strane Katarine Vidimce (autorica), Silvije Shaleve (koautorica), Mirjane Lozanovske (koautorica) i Erika Jurisevica (koautor), Makedonija i Slovenija.

Drugoplasirano idejno rješenje je rješenje Adnana Pašića iz Sarajeva. Nagrada za drugoplasirani rad iznosi 10.000 KM.

Treće mjesto i nagrada od 6.000 KM pripalo je Multiplan Arhitekti iz Ljubljane.

Odabrana su i dva otkupna rada autora:

-        Vernesa Čauševića iz Sarajeva, Projekt V Arhitektura

-        Vladimira Bojkovića, Dušana Đurovića, Marije Ćaćić i Nevene Mijušković iz Crne Gore.

Osnovni cilj i svrha kokursa bio je odabir najkvalitetnijeg idejnog rješenja nove zgrade Gradske uprave, zajedno sa pripadajućim javnim i polu-javnim funkcijama kulture i usluga, podzemnom javnom garažom i idejnim rješenjem Glavnog gradskog trga, na lokaciji koja predstavlja kulturno administrativno središte Zenice.

"Želim se zahvaliti Asocijaciji arhitekata u Bosni i Hercegovini i članovima Ocjenjivačkog suda. Kao što vidite radi se o eminentnim međunarodnim stručnjacima. Zenica je urbanistički jedan od najljepših gradova u Bosni i Hercegovini. Moja želja je da građani Zenice imaju uređen Glavni gradski trg, podzemne garaže i savremenu zgradu Gradske uprave. Administracija Gradske uprave je trenutno smještena na četiri lokacije i prostori u kojima radi su neadekvatni i neprimjereni za rad gradske uprave. Vjerujem da je Ocjenjivački sud odabrao najbolje idejno rješenje za Zenicu", kazao je gradonačelnik Fuad Kasumović.

Gradonačelnik je čestitao pobjednicima i najavio nove urbanističke projekte.