Odbor za međureligijsku saradnju iz Bihaća u posjeti gradskoj upravi

 

Predstavnici Odbora za međureligijsku saradnju iz Bihaća danas su u zvaničnoj cjelodnevnoj posjeti Odboru za međureligijsku saradnju Zenica.

Protokolom su obuhvaćene posjete zeničkim vjerskim objektima (obilazak Crkve Rođenja Presvete Bogorodice, obilazak Sultan Ahmedove džamije i Sinagoge, obilazak katoličke crkve Bezgrešnog Začeća Blažene Djevice Marije) i gradskoj upravi.

U ime gradske uprave goste je primila predsjedavajuća Gradskog vijeća Zenica gđa. Sanja Renić.

Delegaciju Odbora za međureligijsku saradnju iz Bihaća činili su paroh bihaćki jerej Dalibor Nenić, župni vikar bihaćki fra Marijo Plavičić te Sinanudin ef. Bajrić sekretar Odbora.

U ime Odbora za međureligijsku saradnju Zenica sastanku je prisusutvovao izvršni sekretar Kenan Hodžić.

Cilj posjete je pokazati kako u Zenici postoji institucionalna saradnja između Odbora za međureligijsku saradnju (koji okuplja sve vjerske zajednice i crkve) i gradske uprave na svim razinama kao preduvjet dobrim međureligijskim, međunacionalnim i sveobuhvatnim odnosima u gradu.

Na sastanku je razgovarano o iskustvima i problemima sa kojima se Odbori susreću u svom radu.

Izvršni sekretar Odbora za međureligijsku saradnju Zenica Kenan Hodžić pohvalio je dobru volju vjerskih službenika sa područja Grada i pozitivnu saradnju sa Gradskom upravom Zenica. On je izrazio nadu da će u skorije vrijeme biti potpisan Protokol sa Gradskom upravom kojim će se regulirati opstojnost Ureda međureligijskog vijeća Zenica.

Prisutni su zahvalili na prijemu uz nadu da će se međusobna saradnja između Odbora kao i podrška gradske uprave Zenica Odboru za međureligijsku saradnju Zenica nastaviti.