Odobrena grant sredstva za realizaciju projekta "Unapređenje infrastrukture u Poslovnoj zoni Zenica 1"

Jučer (11.12.2018. godine) u Mostaru je upriličeno potpisivanje ugovora o dodjeli grant sredstava za izgradnju poduzetničkih zona u Federaciji BiH između Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta i sedam jedinica lokalne samouprave u FBiH.

U sklopu projekta "Izgradnja poduzetničkih zona u Federaciji Bosne i Hercegovine" za 2018. godinu općine Visoko, Vitez, Maglaj, Gračanica, Posušje te gradovi Zenica i Livno dobili su grant sredstva u ukupnoj vrijednosti od 1.515.364,22 KM, a nakon prethodno ispunjenih preduslova za realizaciju prijavljenog projekta po javnom pozivu koji je raspisalo Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta.     

Cilj projekta je podrška izgradnji novih i unapređenju postojećih infrastrukturnih kapaciteta u okviru poduzetničkih zona u Federaciji BiH, kao preduslova za privredni razvoj i zapošljavanje na lokalnom nivou.  

Ulaganje u infrastrukturu povećat će atraktivnost postojećih poduzetničkih zona što će u kombinaciji sa jačanjem kapaciteta za upravljanje poduzetničkim zonama omogućiti stvaranje boljih uslova za djelovanje malih i srednjih preduzeća (MSP).

Gradu Zenica od Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta odobrena su sredstva u iznosu od 250.000,00 KM za realizaciju projekta "Unapređenje infrastrukture u Poslovnoj zoni Zenica 1".

Implementacijom ovog projekta očekuje se unaprjeđenje komunalne infrastrukture u Poslovnoj zoni, izgradnja novih saobraćajnica sa pratećim hidro i elektro instalacijama čime će se stvoriti uslovi za privlačenje novih investicija ali i poboljšati uslovi za rad postojećih preduzeća u Poslovnoj zoni.

Ukupna vrijednost projekta "Unapređenje infrastrukture u Poslovnoj zoni Zenica 1" iznosi 374,652.57 KM, a Grad Zenica će realizaciju projekta sufinansirati sa 124,652.57 KM.