Održana 40. sjednica Gradskog vijeća Zenica

Skoro pet sati trajala je rasprava o prijedlogu mjera za rješavanje aktuelne problematike u JKP "Zenicatrans - prevoz putnika" d.d. Zenica.

Gradonačelnik Zenice, Fuad Kasumović je u uvodnom obraćanju istakao da je stanje u Zenicatransu izuzetno teško. Pojasnio je kako je objekat Autobuske stanice vlasništvo Grada Zenica, ali da je bez ikakve naknade koristi Zenicatrans.

Gradonačelnik je naglasio da je kapital preduzeća Zenicatrans manji od neizmirenih obaveza odnosno dugovanja. Ukazao je da takva situacija može dovesti do stečaja preduzeća.

Također, podsjetio je da dug preduzeća iznosi oko sedam i po miliona KM. Samo u prvih sedam mjeseci ove godine preduzeće Zenicatrans je poslovalo s gubitkom od oko 350.000,00 KM.

Govoreći o planu oporavka ovog preduzeća, gradonačelnik Kasumović je kazao da je za njegovu stabilizaciju potrebno minimalno 15 miliona KM.

U cilju stvaranja pretpostavki za finansijsku i organizacijsku konsolidaciju preduzeća predložena je prodaja većinskog paketa dionica Grada Zenica u JKP "Zenicatrans - prevoz putnika" d.d. Zenica putem Javnog poziva dostavljenog domaćim i stranim subjektima koji se bave ovom djelatnošću. Uslov za realizaciju ovakvog modela je preuzimanje svih radnika Zenicatransa, nabavka novih autobusa te zadržavanje postojećih voznih linija.

Kao jedna od mogućnosti za spas preduzeća istaknuto je zaduženje Grada Zenica, jer sada postoje uslovi za zaduženje s obzirom da je Grad u protekle nepune tri godine vratio oko 20 miliona KM duga.

Gradonačelnik je rekao da je finansijsko stanje Grada Zenica stabilizovano, ali da bi se o mogućem novom zaduženju građani Zenice izjašnjavali putem referenduma.

Trenutno zaduženje Grada Zenica iznosi oko 44 miliona KM.

Gradski vijećnici nisu podržali predstavljeni prijedlog mjera Gradske uprave Zenica za rješavanje teškog stanja u JKP "Zenicatrans - prevoz putnika" d.d. Zenica. 

U daljem toku sjednice Gradsko vijeće Zenica usvojilo je Prijedlog Odluke o utvrđivanju javnog interesa za izgradnju saobraćajnice za trajno priključenje autoputa Koridora Vc na petlji "Zenica-sjever", zv. Sjeverni spoj, kao i Prijedlog Odluke o utvrđivanju javnog interesa za izgradnju raskrsnice s kružnim tokom na M-17 sa spojem Autoceste i GGM-a, lokacija Zenica, Perin Han.

Nakon duge rasprave nije prihvaćen Prijedlog Odluke o utvrđivanju javnog interesa za izgradnju Hidroelektrane "Janjići" na rijeci Bosni.

Gradonačelnik Fuad Kasumović je podsjetio da je Općinsko vijeće Zenica u martu 2013. godine donijelo Zaključak o davanju prethodne saglasnosti za dodjelu koncesije za izgradnju HE Janjići, na rijeci Bosni.

Područje eksproprijacije proteže se na mjesne zajednice Janjići i Putovići, a korisnik je JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo.

Gradonačelnik je obrazložio da će u slučaju neispunjenja ranije preuzetih obaveza po usvojenim zaključcima Općinskog vijeća Zenica, Grad snositi odgovornost zbog nerealizacije projekta izgradnje HE Janjići, na rijeci Bosni.  

Treći put zaredom vijećnici Gradskog vijeća Zenica nisu podržali Prijedlog Rješenja o imenovanju Gradskog pravobranioca u Gradskom pravobranilaštvu Zenica.