Održana edukacija u sklopu Projekta povrtlarske proizvodnje

U Velikoj sali Grada Zenica održana je edukacija za odabrane korisnike po Javnom pozivu za dodjelu plastenika od 100 m2 sa dodatnom opremom putem sufinansiranja u projektu "Stvaranje prihoda i radnih mjesta u poljoprivrednom sektoru u Bosni i Hercegovini - (IGAS) 2016-2020".

Projekat provodi "Caritas Švicarske" u saradnji sa Gradom Zenica.

Svrha edukacije bila je da se korisnicima prenesu potrebna praktična znanja o proizvodnji povrća u zaštićenim prostorima.

Prisutni su imali priliku čuti kako pripremiti mjesto i uslove za proizvodnju povrća u zaštićenom prostoru, kao i zemljište za sadnju povrća.

Na edukaciji su istaknute i prednosti plasteničke proizvodnje koje se, između ostalog, ogledaju u prispjeću plodova van sezone, većim prinosima po jedinici površine te većim brojem berbi tokom godine.

U cilju podrške razvoja plasteničke proizvodnje na području grada Zenica za ovaj javni poziv osigurana su donatorska sredstva od strane "Caritasa Švicarske", Grada Zenica i vlastitog učešća korisnika.

Korisnici koji proširuju proizvodnju u projektu učestvuju sa 40% od ukupne vrijednosti plastenika, dok će 15 novih korisnika učestvovati sa 20%.

Vrijednost jednog plastenika sa dodatnom opremom iznosi 2940 KM.

Prednost prilikom dodjele sredstava imale su nezaposlene osobe, prvenstveno mladi i žene.