Održana komemoracija preminulom novinaru Esadu Hećimoviću

Juče se Zenica oprostila od svog sugrađana Esada Hećimovića, poznatog novinara i publiciste koji je nakon duge i teške bolesti preminuo u 54-toj godini života.

Esad Hećimović dobitnik je brojnih međunarodnih i domaćih nagrada za istraživačko novinarstvo, a radio je u časopisu Ljiljan i BH Dani, da bi prije šest godina prešao u list Oslobodjene, a potom na OBN televiziju gdje je bio urednik informativnog programa.

Svoju rodnu Zenicu posebno je zadužio učešćem u izradi ratne brošure i video prezentacije grada pod nazivom „Zenica-grad velikih iščekivanja“ koja je u tim turbulentnim godinama poslužila da se čuje prava istina o Zenici i važnoj ulozi koju je odigrala u odbrani od agresije na Bosnu i Hercegovinu.

Zahvalnost mu dugujemo i za dragocjeni doprinos koji je dao u izradi knjige ratnog načelnika Zenice Besima Spahića "Zenica na kraju stoljeća - kako smo odbili razmjenu naroda".

Svojim novinarskim refleksom pomogao je da se Zenica na pravi način predstavi međunarodnoj javnosti putem najvažnijih medijskih kuća, a publikacije iz tog doba u čijoj je izradi učestvovao značajno su i vrijedno svjedočanstvo vremena.

 

Esad Hećimović sahranjen je na Gradskom groblju „Prašnice“.