Održana radionica o raspodjeli javnih prihoda u Federaciji BiH

U organizaciji Udruženja poslodavaca Zenica u utorak je u Velikoj sali Grada Zenica održana radionica pod nazivom "Modeliranje horizontalne raspodjele javnih prihoda poštivanjem principa fiskalnog kapaciteta JLS i regionalnog razvoja".

Radionica je održana u sklopu projekta AGILEd koji provodi Udruženje poslodavaca Zenice sa partnerima, a finansira Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BiH.

Cilj ovog projekta jeste zagovarati usvajanje izmjena Zakona o raspodjeli javnih prihoda FBiH kroz usvajanje predloženog modela raspodjele javnih prihoda, putem izabranih parlamentaraca Federacije BiH, koji predstavljaju različite kantone Federacije BiH, a kako bi se obezbijedila regionalna zastupljenost i izbjeglo centralizirano donošenje odluka uz preferiranje određenih dijelova Federacije BiH u odnosu na druge.

Tokom radionice prisutnima je prezentiran Nacrt Modela horizontalne raspodjele javnih prihoda poštivanjem principa izjednačavanja fiskalnog kapaciteta JLS.

Na potpuno argumentovan način predstavljeni su očekivani fiskalni i svi drugi efekti u slučaju primjene predloženog modela raspodjele javnih prihoda. Također predložene su konkretne izmjene i dopune Zakona o raspodjeli javnih prihoda FBiH uz potrebna obrazloženja. 

Predsjednica Upravnog odbora Udruženja poslodavaca Zenica, Senaida Turkić je pojasnila kako je važeće rješenje neprihvatljivo iz dva razloga, jer trenutna raspodjela javnih prihoda ne obezbjeđuje jednaka prava zagarantovana Ustavom Federacije BiH te da je postojeći Zakon u suprotnosti sa svim strateškim dokumentima donesenim na nivou Federacije BiH koji zagovaraju ravnopravnost i ravnomjeran razvoj teritorija svih kantona.

Radionici su prisustvovali gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović, načelnici općina Jajce i Zavidovići, savjetnik potpredsjednice Federacije BiH, savjetnik premijera Vlade ZDK, savjetnica ministra privrede ZDK, zastupnici u Parlamentu Federacije BiH i Skupštini Zeničko-dobojskog kantona, predstavnik Saveza općina i gradova Federacije BiH, predstavnik Općine Olovo, privrednici te predstavnici Gradske uprave Zenica.

"Kao ekspert OHR-a sam učestvovao u izradi Zakona o raspodjeli javnih prihoda FBiH. Tada je napravljen jedinstveni račun sa kojeg će se vršiti raspodjela prihoda. Međutim, vrijeme je pokazalo da glavni grad BiH, Sarajevo ima ponder 2. To znači da dobiva duplo više, zbog čega Kanton Sarajevo ima veći budžet od države Bosne i Hercegovine. Na ovaj način su gradovi poput Tuzle i Zenice izuzetno oštećeni, iako je Zenica jedan od najvećih izvoznika u našoj zemlji. Vrijeme je da se napravi novi sistem raspodjele koji će biti pravičniji i jednostavniji", kazao je u izjavi za medije Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice.   

Zaključak radionice je da se u predstojećem periodu utvrdi da li je dobro određen ponder za Kanton Sarajevo uz obavezu da se izmjene Zakona paralelno rade kroz vertikalnu i horizontalnu raspodjelu javnih prihoda. 

Planirano je održavanje radionica na ovu temu u Tuzli i Mostaru.