ODRŽANA SJEDNICA OPĆINSKOG VIJEĆA ZENICA

Mittal svojim razvojem ne želi ugroziti privredni napredak gradaZaštita okoliša kod pokretanja integralne  proizvodnje  u ArcelorMittal Zenica  bila je tema Općinskog vijeća  Zenice koja je održana danas, a kojoj su pored vijećnika prisustvovali zenički zastupnici  u federalnom parlamentu , predstavnici Univerzioteta u Zenici i Mittala.
Današnja rasprava  o  Planu aktivnosti sa mjerama i rokovima za postupno smanjenje    zagađenja i za usaglašavanje  sa najboljom raspoloživom tehnikom za pogone i postrojenja ArcelorMittal Zenica .
Vijećnicima su uz izvod Plana ponuđeni i federalni Zakon o zaštiti okoliša te zaključci i preporuke  ekspertne grupe za  izradu planova prilagođavanja rada Mittalovih postrojenja u novim uslovima rada,  koja je u martu ove godine održala okrugli sto na istu temu o kojoj se danas vodila ozbilja rasprava u Zenici.
Na osnovu postojeće dokumentacije  o razvoju željezare utrvrđeno je da metalurška proizvodnja u Zenici ima 115- godišnju tradiciju.Polovinom 1992. godine obustavljen je rad integralne proizvodnje, što je uticalo na poboljšanje kvaliteta okoliša i života  u našem gradu.
U drugoj polovini 90-tih godina  pokrenute su aktivnsti na iznalaženju rješenja  za ponovo pokretanje  integralne proizvodnje  u željezari.Urađen je strateški plan revitalizacije .Pokrenut je rad valjaonica i kovačnice, energetike, saobraćaja i instalirana je elektro peći, kazanske peći i konti liva.Ova tehnološka linija puštena je u rad  početkom 2005. godine.Dostignuta je  proizvodnja  čelika od  270 000 tona godišnje.
Ulaskom strateškog partnera u željezaru, kompanije LMN Holding formira se Mittal Seel Zenica.  Urađen je  investicioni plan  pokretanja inegralne proizvodnje pod nazivom „Feniks“ Taj plan je predvidio  preduzimanje mjera  zaštite  okoliša u skladu sa okolinskom legislativokm Federacije Bosne i Hercegovine i Evropske unije.Do 2010. godine optimalni kapacitet pRoizvodnje bio bi 1.920-670 tona  čelika godišnje.
Lokalna zajednica  uvažava privredni razvoj i otvaranje novih radnih mjesta u kompaniji Mittal , ali ne po cijenu ekologije.
Veoma zainteresovani  za zaštitu okoliša i zdrav život svakog građanina Zenice , organizovano je  nekoliko okruglig stolova i savjetovanja na temu inegralne željezare i zaštite  okoliša i dobivanja okoliošne dozvole za rad poastrojenja Mittala.
Današnja sjednica Općinskog ijeća samo je jedna u nizu aktivnosti koje  vodi lokalna zajednica u smislu uticaja na donošenje najoptimalnijih mjera u Mittalu  na ekološkoj zaštiti životne sredine.
Najveće primjedbe  vijećnika  odnosile su se na dugačke rokove za  realizaciju pojedinih mjera  koje su u Mitalu predviđene  za pojedina postrojenja  i njihovo dovođenje u proisane  ekološke okvire.U saradnji sa  federalnim ministratsvom  za okoliš  organizovat će se javna rasprava  u kojoj će svaki građanin Zenica moći da da svoje primjedbe i sugestije  na predložene mjere.
Predstavnik Mittala  danas je izjavio da  ova kompanija želi da riješi  sve probleme koji su do sada bili prisutni  na planu ekologije u Zenici i da ih dovedu u  evropske standarde.Kazao je takođe da su vijećnici danas učinili velike napore da pomognu izradu Projekta  zaštite okoliša i predložili dosta veoma korisnih sugestija koje će sve ući u program mjera  kompanije na zaštiti zeničkog okoliša.Mittal  cijeni razvoj grada koji ni jednim svojim razvojnim potezom neće  ugroziti .
Rad postrojenja nadgledaće stručnjaci kompanije , ali i kantonalni i ferderalni  inspektori koji imaju ovlaštenja da zaustave rad svakog  koji ne bude poštovao propisane standarde.