Osam organizacija civilnog društva/nevladinih organizacija dobilo sredstva za realizaciju projekata iz oblasti zaštite okoliša

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović potpisao je ugovore sa predstavnicima organizacija civilnog društva odnosno nevladinih organizacija odabranih po Javnom pozivu organizacijama civilnog društva/nevladinim organizacijama s područja Grada Zenica za predaju prijedloga projekata u sklopu raspodjele budžetskih sredstava za 2021. godinu.

Riječ je o projektima koji podrazumijevaju mjere na razvijanju i jačanju ekološke kulture i svijesti građana, zaštitu prirode i prirodnih bogatstava, vode i tla, zatim projekte u oblasti upravljanja otpadom, poboljšanja energetske efikasnosti i smanjenja zagađenja zraka.

Za realizaciju ovog javnog poziva iz Budžeta Grada Zenica izdvojeno je 17.000,00 KM.

Čestitam organizacijama koje su izabrane. Gradska uprava Zenice na čelu sa mnom uspjela je Zenicu uvesti u program zelenih gradova Evrope. Ulazak u ovaj program podrazumijeva kontinuirane aktivnosti u oblasti zaštite okoliša lokalne uprave, ali i svakog pojedinca. Namjeravamo da naredne godine u saradnji sa preduzećem ALBA Zenica provedemo intenzivnu edukaciju stanovništva o zaštiti okoliša. Opredijelit ćemo i veći iznos sredstava za projekte u oblasti zaštite životne sredine. Osim toga, u svim mjesnim zajednicama Grada Zenica biće postavljene kante za odlaganje otpada“, rekao je Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice.

Nakon okončanja procedura po javnom pozivu osam neprofitnih organizacija sa područja Grada Zenica dobit će sredstva za realizaciju svojih projekata.

Na javni poziv su mogle aplicirati sve formalno registrovane organizacije civilnog društva odnosno nevladine organizacije sa područja Grada Zenica koje u Statutu udruženja imaju naznačen angažman u oblasti zaštite životne sredine.