Osigurana garancija za Plavu vodu

 

Gradska uprava Zenice na čelu sa gradonačelnikom Fuadom Kasumovićem osigurala je garanciju na zaduženje Zeničko – dobojskog kantona po Ugovoru o zajmu zaključenog između Bosne i Hercegovine i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i BiH i Razvojne banke vijeća Evrope (CEB) za projekat "Izgradnja regionalnog vodovoda Plava voda. Ovaj projekat vrijedan oko 22 miliona eura od kapitalnog značaja za Grad Zenicu kada je u pitanju snabdijevanje pitkom vodom u budućnosti. Projekat je došao u pitanje, nakon što je Skupština Zeničko – dobojskog kantona odbila dati saglasnost na zaduženje kod EBRD-a.

"Uz svoje saradnike danas sam riješio pet decenija dugu želju građana Zenice da piju zdravu vodu. Iskreno se nadam da ćemo ovaj put naići na razumijevanje u institucijama vlasti Zeničko – dobojskog kantona i da od strane Skupštine neće biti opstrukcija, odnosno da će odluka biti donesena vrlo brzo", rekao je gradonačelnik Kasumović. Nakon višemjesečnih zalaganja gradonačelnika Fuada Kasumovića na čiju inicijativu je u januaru ove godine održana vanredna hitna sjednica Gradsko vijeće Zenica jednoglasno je podržalo prijedlog Zaključka o davanju garancije Grada Zenice za realizaciju projekta regionalni vodovod "Plava voda" kojim će se kvalitetnom vodom za piće snabdijevati više od 250.000 stanovnika Zenice, Travnika, Novog Travnika, Viteza i Busovače.

"Smatram da pored odluke o izboru najboljeg rješenja za zagrijavanje Grada i usvajanje ovog prijedloga označava početak rješavanja krucijalnih pitanja za stvaranje boljih i kvalitetnijih uslova života građanima" naglasio je gradonačelnik.