Otvoren 15. Generalni bh sajam ZEPS 2008.

U Zenici 679 izlagača iz 32 države

Na sajmištu Kamberović polja u Zenici otvoren je 15. Generalni bh. sajam ZEPS 2008, na kojem učestvuje 679 izlagača iz 32 zemlje. Sajam je otvorio predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Milan Lovrić, koji je ukazao na potrebu organiziranja sličnih događaja s ciljem aktiviranja resursa kojima BiH raspolaže.
 
«BiH je postigla makroekonomsku stabilnost, nema visoku inflaciju, deficit budžeta nije velik i nismo prezadužena zemlja, ali imamo veliki vanjskotrgovinski deficit i to je jedan veliki problem BiH. Od kada pratimo vanjskotrgovinsku razmjenu, taj deficit je dostigao preko 22 milijarde eura. Prošla godina završila je sa skoro osam milijardi maraka i trend negativan se nastavlja. Zato ohrabruje ovo što se dešava u Zenici. Jedine šanse da se okrene stvar nabolje je da se aktiviraju resursi koje BiH ima. Oni su i u prirodnim dobrima i ljudima, u dobroj komunikaciji koju BiH ima i zemlju treba pokrenuti u ovom smijeru. Ni ova godina ne bilježi dobre trendove, ali događaji kakav je sajam u Zenici sigurno doprinose jačanju ekonomije BiH i njenoj mogućnosti da se uključe u integracije koje su jedina šansa», kazao je Lovrić.
 
Brojne zvanice u promotivnoj hali pozdravili su čelnici Zenice i Zeničko-dobojskog kantona, te iranski ambasador u BiH Ahmad Fard Hosseini, koji se založio za intenzivno jačanje privredne saradnje regija iz dviju država.
 
Sajam ZEPS 2008 trajat će do 12. oktobra, a karakterizira ga čak deset kolektivnih izložbi privreda susjednih država i regija u BiH, te prvi organizirani nastup iranskih kompanija na jednom od sajmova u BiH.
 
Za medalje kvaliteta na ovogodišnjem sajmu natječe se osamnaest proizvođača hrane iz Crne Gore, Hrvatske, Slovenije i BiH, koji su prijavili preko osamdeset prehrambenih proizvoda. Više od polovine proizvoda dostavili su proizvođači iz Crne Gore.
 
Sajam ZEPS 2008 pratit će brojni okrugli stolovi, promocije i kongresni skupovi, a među najinteresantnijim jeste najavljeni susret privrednika Slovenije, Mađarske, Srbije, Irana i BiH. Sajamska priznanja i medalje kvaliteta bit će dodijeljena četvrtak, pretposljednjeg dana sajma. (Zeda)